Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Din păcate, însă, încă din vremea aceea se conturau două ortodoxii: una avându-i ca reprezentanți de vârf pe părintele Stăniloae și părintele Galeriu, alta cu părintele Cleopa. Cred că știi cam prin ce sunt deosebite. Eu am fost cucerit de prima; tu, evident, de cea din urmă.
|
Sincer sa fiu acum aud pentru prima data de o asemenea parere. Eu cand am devenit credincios am citit vietile sfintilor (dar si inainte), iar apoi si duhovnici romani. Imi placeau in egala masura si Par. Cleopa si Par. Staniloae, dar si Par. Galeriu. Nu exista doua ortodoxii in privinta asta, unii sfinti erau mai retrasi, altii mai activi si impotriva ereziilor, dar toti erau ortodocsi. Niciuna parinte nu a spus in cunostinta de cauza ceva gresit in favoarea unor conceptii ecumeniste. Daca parintele Teofil a afirmat intr-un loc ca si catolicii au Taine, a facut-o nestiind exact adevarul. La fel si unii sfinti, daca au afirmat o invatatura gresita importanta era neimpotrivirea la adevar. De aceea un hindus poate sa fie un iubitor de adevar, chiar daca e hindus. Nu stie in momentul de fata adevarul, dar cand il afla vine la adevar.
Daca tu crezi ca acestea sunt pozitii dure, probabil nu ai citit din vietile sfintilor, cum se adresau ighemonilor. Sau nu stii cartea Sfantului Iustin Popovici, cel care l-a sfatuit pe parintele Cleopa sa nu mearga la Muntele Athos, si sa ramana in tara. Nu exista o ortodoxie care accepta invataturile gresite, doar ecumenismul ne face sa credem asta, ca le accepta sau ca nu au importanta.
Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Oricine e liber să conteste competența oricui, în orice domeniu. Dar nu e bine. Ce ne vom face când vom ajunge să contestăm totul? De la cine vom mai învăța?
|
Ce este bun luam de la oricine, inclusiv daca sunt alte religii. Ce e rau nu luam de la nimeni, chiar daca e inger din cer (la figurat, un inger bun nu poate spune neadevarul, e vorba de ingerii cazuti transformati in ingeri de lumina). Daca nu avem noi multe cunostinte sau nu vrem sa cercetam atunci luam de bun tot ce spune Biserica, pana cercetam noi. Altfel in mod sigur vom lua de la altcineva, ceva gresit. In cazul de fata am dat mai multe exemple.