Citat:
În prealabil postat de Fani71
Cred ca sensul postului nu este neaparat de a nu mai simti placere cand mancam. O fi pentru unii, nu zic, daca sunt incercati tare de ispita asta.
Cred ca mancarea de post poate fi buna. In post, trebuie sa ne amintim mai mult de multumirea pe care i-o dam lui Dumnezeu pentru lucrurile bune pe care ni le da, totcam ca lipsindu-ne de unele, le apreciem mai bine pe celelalte.
Nu stiu daca ati observat ca in post ni se afineaza simtul gustativ, parca simtim mai bine gustul unor mancaruri simple, pe care, atunci cand mancam greu (gras, cu carne etc) nu le prea simtim.
Nu e mai bine decat sa evitam sa mancam o mancare de post care ne place, sa o mancam multumind lui Dumnezeu?
Si mai este si aspectul cantitatii. Ar trebui sa mancam mai putin in post..
Cel putin asa vad eu lucrurile.
|
Postul este un exercitiu de înfrânare a poftelor trupului si totodată de întărire a vointei.
Postul are 2 fete: postul sufletesc(spiritual) si postul trupesc(de mâncare).
-Postul sufletesc este abtinerea de la gânduri, vorbe si fapte rele. Pe cât posibil, în această perioadă trebuie să inlocuim obisnuintele noastre cele rele cu unele bune si plăcute lui Dumnezeu cum ar fi rugăciunea, mersul la biserică si faptele de într-ajutorare a semenilor nostri aflati în nevoi.
-Postul trupesc înseamnă abtinerea de la mâncarea asa-zisă “de dulce”
Vorbim tot timpul de IUBIREA aproapelui, vorbim de acceptarea cu bucurie a SUFERINTELOR, vorbim de atatea jertfe in numele lui Hristos greu de infaptuit... Si ma gandesc ca daca nu putem (sau nu vrem) sa ne abtinem pe o perioada scurta de timp la A MANCA ceva bun, ceea ce este cel mai usor lucru de facut, atunci cum mai pretindem ca IUBIM (chiar si pe dusmani), cum sa mai pretindem sa ducem SUFERINTA cu bucurie si fara carteala ?
Postul trupesc, adica la mancare este CEA MAI USOARA JERTFA pe care ne-o cere Hristos si, iata n-o putem face.