Citat:
În prealabil postat de antiecumenism
”Hipnoza generează oboseală, este urmată adesea de cefalee și stări de somnolență ce diminuează capacitatea de munca. Hipnoza repetată poate deveni dăunătore”.
(Liviu Filimon, Ce este hipnoza, Editura didactica și științifică, Bacau, 1996)
Observam că dintre multele lucrări stiințifice care tratează acest subiect, numai foarte puține manifestă scepticism. Cele mai multe prezintă așa-zisa față pozitivă a hipnozei.
Tot același remarcabil om de știință, Liviu Filimon, dă și definiția corectă a hipnozei:
”Elementul caracteristic prezent în toate formele de hipnoza este HALUCINATIA, profilată ca idei și imagini fictive, dar considerate ca subiect ca reflectări ale realității.. .
Hipnoza este un fenomen psihic halucinant, ca urmare a stopării activității conștiente ”.
http://www.scribd.com/doc/47355772/Irina-Holdevici-Sugestiologie-si-psihoterapie-sugestiva
-In această fază de pregătire i se cere pacientului sa fie cât mai pasiv șisă nu încerce să-l ajute sau să se opună terapeutului.
-Inducția hipnotică presupune distragereade la stimulii perturbatori externi, concentrarea asupra unui obiectde di-mensiuni mici și asupra spuselor terapeutului, sugerarea somnolenței, stimularea jocului liber și a imaginației
(stim ca imaginatia e puntea demonilor,zic Sfintii Parinti)
-metoda de inducție hinnotică prin fixarea privirii asupra unui punct (seamana cu concentrarea yoghina intr-un singur punct):
-Doresc să privești un punct din tavan, să-țifixezi atenția asupra lui. Orice punct este potrivit. Alege un punct pe care ți-e comod să-l privești. Nu-ți face probleme dacă privirea se abate de la punctul respectiv sau dacă ai tendința de a clipi. Dacă ți se întâmplă acest lucru, readu încet privirea la punctul fixat. Fixează-l Cât poți de bine. Stai relaxat. Relaxează-te și fii atent doar la vocea mea, la ceea ce îți voi spune. Corpul tău se relaxează din ce in ce mai mult, tot mai mult. Relaxează labele picioarelor, gleznele,coapsele, brațele, mâinile. întregul tău corp devine tot mai greu și o stare de toropeală plăcută te cuprinde tot mai mult. Simți o stare plăcută care îți cuprinde tot corpul. Corpul devine greu greu,foarte greu. Brațele devin grele,foarte grele, picioarele devin grele, foarte grele, din ce în ce mai grele. Ești relaxat,toropit, de parcă ai fi pe punctul de a adormi. O stare de căldură plăcută, adormitoare îți cuprinde întregul corp.Te cufunzi într-o stare de relaxare adâncă, o stare care seamăna cu un somn plăcut, odihnitor. Pleoapele devin grele, tot mai grele. toropeala și somnul te cuprind. Vocea mea te adoarme, te relaxează, te face să dorești să te relaxezi. Ți-e imposibil sa tii ochii deschiși, ochii se închid, pleoapele devin grele, foarte grele ca de plumb. Devii tot mai toropit, mai relaxat și în curând nu putea deschide ochii. Pleoapele devin tot mai grele, tot mai strâns lipite. Ochii sunt închiși acum și le relaxezi tot mai profund. Vei fi atent numai la vocea mea. Iți vei reveni atunci când îți voi spune eu să-ți revii. Te vei simți foarte relaxat. Nimic nu te va tulbura. Te vei relaxa profund, ….”
„Voi înceta să-ți vorbesc pentru un timp, iar tu vei continua să rămâi profund relaxat. Vei intra treptat într-o stare de relaxare tot mai profundă, tot mai adâncă, tot mai adâncă. Când voi începe să-ți vorbesc, vei fi mult mai relaxat,mult mai profund relaxat decât ești acum. Te simți foarte bine, nimic nu te mai tulbură. Te vei relaxa tot mai mult, și mai mult, cu fiecare expirație devii tot mai relaxat" (terapeutul va face o pauză de 10 secunde; dacă intervalul se prelungește, subiectul poate trece în somn natural).”
Tehnica asta seamana aprope identic cu postura mortului pe care o practicam eu cand eram la yoga ,la secta satanica MISA,ne adormea pe toti instructoarea de yoga folosind aceasta tehnica de hipnoza.
|
S-au facut mii de studii despre relaxare si hipnoza. La unele am participat si eu, ca voluntar. NImic mistic, nimic ocult. Doar fenomenologie umana, care insa nu e inteleasa de necunoscatori. Trebuie ani buni de studiu si practica pentru a intelege mai bine sufletul omenesc. Crezi, bine. Nu crezi, iarasi bine.
MISA nu reprezinta un for competent in legatura cu hipnoza. Acolo s-au intamplat multe, din cate stiu de la cei care au practicat si pe care ii cunosc personal. Multe lucruri bune, dar si multe lucruri discutabile. In orice caz, nu cred ca MISA este o institutie medicala sau cabinet psihologic care foloseste hipnoza terapeutica. Despre MISA ar trebui discutat, poate, in alt topic. Are un alt specific, din cate am inteles.
Si intr-adevar, multe din exericitiile de relaxare sunt preluate din yoga.
Insa de la yoga la modul cum este practicata hipnoza in cabinetele de psihoterapie e cale lunga.
Iar motivatia nu e aceeasi, scopul nu e acelasi etc. etc.
Nu sunt de vina psihologii ca in Romania a functionat MISA si ca acolo se facea si nu stiu ce gen de hipnoza. Treaba lor!
Cine te-a pus sa te incurci cu ei? De ce nu ai apelat la un psiholog cu formatie academica daca ai avut unele nevoi sufletesti?
Uite ca eu, desi psiholog si ca urmare inclinat spre tot felul de cunoasteri mai "subtile" (vorba bivolarilor), desi am avut o multime de prieteni de la MISA, uite ca eu nu am calcat pe-acolo.
Tu de ce ai fost? Cine te-a impins?
Ca sa vii acum si sa ne inveti crestinismul si hipnoza? Ca sa imi spui intr-o postare mai la deal ca ma ocup cu lucruri demonice? (desi am spus ca nu mai folosesc hipnoza de mai bine de 10 ani)
Mai, mai, mai....
Hai te rog, fii mai rezonabil. Te rog frumos!