View Single Post
Vechi 29.11.2012, 12:22:59
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eliza-georgiana Vezi mesajul
sper să nu mă înșel, dar cred că Cezar confundă rugăciunea isihastă cu starea de tranșă din hipnoză!
nu există nimic în comun între acestea: “Fereste-te de lucrarea imaginatiei (phantasia) in rugaciune – altfel vei descoperi ca ai devenit fantast in loc de isihast” (Sfantul Grigorie Sinaitul, 1255-1346)

Recomandam acelora care totusi incearca Rugaciunea inimii cu exercitii respiratorii sa se fereasca de apnee adica de KUMBHAKA. De fapt, numai inspiratia si expiratia sunt fiziologice. Apneea este prezenta numai in stari patologice si in halucinatii.

LUCRAREA LAUNTRICA nu este autohipnoza, ci o lucrare a TREZVIEI atunci cand se practica cu dreapta masura, de obicei in manastiri sau schituri, dupa canoane si in duh de ascultare. Este totusi autohipnoza lucrarea unor idioritmici, numiti cateodata si omfalopsichi, care aluneca prin imaginatie spe practici aberante.

http://bisericasecreta.wordpress.com/
Nu cred ca fac o confuzie. In rugaciune este prezenta, intr-un anumit grad si cu un anumit rost, si starea de (auto)hipnoza. Cuvantul care va sperie, intrucat nu cunoasteti fenomenul, este "hipnoza". Nu stiti ca fiecare om a experimentat si experimenteaza hipnoza, fara sa stie ca asta face, de mii si milioane de ori in timpul vietii. Vi se pare a fi o exceptie ceea ce e de fapt o prezenta aproape neintrerupta in viata noastra. Ca si alti forumisti, credeti ca hipnoza e un fenomen straniu, ciudat, ocult etc. Nu stiti ca e o chestiune banala de fiziologie si psihologie a oricarui om, in orice zi de viata.
Ca in hipnoza se petrec si lucruri nedorite e fix acelasi lucru cu a afirma ca in starea obisnuita a constiintei se petrec lucruri nedorite: de exemplu, oamenii spun prostii, se injura, mint, se lovesc, se bat, se omoara. Pricepeti va rog ca nu starea de constiinta e buna sau rea in sine, ci duhul care trece prin om, intentiile lui, personalitatea, scopurile mai mult sau mai putin bune si frumoase etc.
Din pacate, probabil nu aveti cunostinte suficiente despre natura si functionarea psihicului, ca urmare v-ati hazardat in a face presupuneri in baza unor lecturi si referinte straine. Probabil! Asa imi pare ca ati facut.

Am afirmat cateva lucruri despre hipnoza, inclusiv despre raportul cu rugaciunea, deoarece cunosc domeniul psi atat prin pregatirea academica de specialitate, cat si prin intreaga viata adulta ca psiholog cat si in baza experientei practice personale. Nici de practica rugaciunii nu sunt cu totul strain, prin Mila lui Dumnezeu.

Dumneavoastra ce fundamente aveti (in afara de diverse lecturi, mai mult sau mai putin potrivite si bine integrate) pentru a face astfel de afirmatii? Sunteti sigura ca aveti suficiente cunostinte si experienta bine asumata pentru a sustine ca am spus un neadevar?
Daca sunteti sigura, e foarte bine. Inseamna ca avem opinii diferite asupra aceleiasi chestiuni. Iar daca nu sunteti sigura, daca nu v-ati petrecut macar 15-20 ani meditind, studiind, intrebind si experimentind pe propria piele, atunci de ce va lasati stapanita de impulsul de a vorbi in desert? Doar pentru ca vi se pare ca faceti un lucru bun? Va rog sa fiti mai precauta in afirmatii.
De dragul adevarului si al Adevarului, va rog!
Domnul fie cu noi! AMIN+

P.S. Ceea ce spuneti despre apnee este cu adevarat surprinzator. Din orice punct de vedere am lua-o, ati spus un lucru nepotrivit cu realitatea. Nu numai ca apneea (pentru o perioada de cateva secunde sau mai multe) o cunoaste tot omul din situatii diverse de viata (de pilda unii isi opresc respiratie cand intra sub apa, sub dus ca sa se spele pe cap, sau atunci cand innoata pe sub apa, ca sa nu mai amintesc aici de omul constipat...). Dar in practica rugaciunii ne orientam dupa indrumare, unde se precizeaza foarte clar de catre batranii imbunatatiti ca in apnee zicem in minte cuvantul "Doamne". Nu insist asupra acestui punct, s-au spus destule pe topicele despre rugaciune si scrie in carti. Apoi, ar fi trebuit sa cunoasteti mai intai din practica aceste lucruri. Dar pesemne aveti o practica mai aparte, mai "originala". Fiti cu bagare de seama!
Reply With Quote