Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
În prealabil postat de N.Priceputu
in cazul ăsta, se pare că avem o problemă. Tu contești manualul după care se studiază dogmatica în seminar de peste 20 de ani (deși nu l-ai citit), plus facultățile de teologie, deci o generație de preoți tineri împreună cu cel puțin o generație de profesori care i-au pregătit. Cam toată preoțimea care slujește azi în România, nu? Toți (sau majoritatea) sunt influențați de ecumenism. Au mai rămas neecumeniști probabil doar câțiva călugări? Nu te temi că asta e o poziție schismatică?
Efortul tău de a da citate lungi și îngroșate n-are rezultatele scontate pentru că tu nu ți-ai însușit acele învățături, încât să discuți despre ele liber, folosindu-te și de propria ta gândire. Un dialog normal nu se poartă în citate, pt. că nu ajunge nicăieri. Nu mă interesează să răspund citatelor unui mare duhvnic sau sfânt cu citate din alt mare duhovnic sau sfânt. Nu țin să fiu neapărat partizanul cuiva. Susțin o anumită învățătură (cum ar fi cea din Dogmatică) întrucât am aflat în ea răspuns la întrebările mele. Nu ader la ea formal, doar pentru că e oficială. Trebuie să particip cu întreaga mea ființă, altfel nu folosește la nimic, doar îmi închipui că sunt în tabăra cea bună; însă de fapt sunt în galerie. Îmi închipui că sunt între cei vii, dar sufletul meu e mort.
|
-in primul rand eu zic ca problema nu sta in acel manual eu contest ecumenismul,eu sunt impotriva ecumenismului pt ca este erezia tuturor ereziilor (cum afirma si Parintele Arsenie Boca si sfantul Iustin Popovici),si am inteles acest lucru nu zic doar asa,nu dau doar citate formal,chiar cred cu tot sufletul ca ecumenismul este produsul masoneriei (cum zice Parintele Staniloae).
-daca preotii au invatat dupa acel manual si au dat examene asta nu inseamna ca s-au limitat doar la acel manual;puteau sa citeasca dogmatica Parintelui Staniloae sau a Sfantul Ioan Damaschin,sau scrieri ale sfantului grigorie Palama care vorbeste de energiile necreate,si scrieri ale altor sfinti.Asa ca puteau studia si puteau sa citeasca si carti care sunt impotriva ecumenismului,si puteau sa vada ca m
ajoritatea duhovnicilor (daca nu toti:Parintele Cleopa,parintele Arsenie Papacioc,Parintele Staniloe,Parintele Iustin Parvu,ParinteleArsenie Boca ...) si toti sfintii sunt impotriva ecumenismului.Oare asta nu inseamna nimic pt tine ?
-pai tu nu poti sa raspunzi cu citatele unui mare duhovnic sau sfant -in privinta ecumenismului-pt ca ti-am zis toti sfintii sunt impotriva ecumenismului,
pt ca sfintii dintotdeauna au fost impotriva ereziilor si ecumenismul este erezia tutuor ereziilor
-tu ai citit macar o carte-de curiozitate-impotriva ecumenismului ?
-
Iustin Popovici – Biserica Ortodoxa si Ecumenismul
aceasta carte este scrisa de un sfant ortodox; daca zici ca nu te intereseaza atunci ce treaba mai ai cu ortodoxia daca nu tii cont de ce zic sfintii ortodocsi si in problema ecumenismului