Citat:
În prealabil postat de Dia20_diana
referitor la cele zece porunci, cea de-a doua spune "Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele de mai jos de cat pamantul" atunci de ce in ortodoxism sunt icoane? stiu majoritatea vor spune si asa am invatat si eu la scoala ca de fapt noi nu ne inchinam materialului din care este facuta icoana ci la ce reprezinta ea, dar cu "Sa nu-ti faci nici o infatisare a lucrurilor care sunt in ceruri" cum ramane? As vrea daca se poate un raspuns de la o persoana autorizata, multumesc
|
Domnule, ash vrea sa-tzi telmacesc, ash vrea sa-tzi arat cata nebunie este in om de nu poate intzelege de veacuri o fraza, o propozitzie simpla, shi mi-a frica sa nu ne apucam iar sa ridicam deasupra legea pentru a necinsti Harul... Shi Doamne doar tu ai iubit legea ta shi iarta-ma ca-i raspund acestei fete... ca cine sunt eu sa talmacesc cuvintele tale cine sunt eu shi cum o sa fac sa nu ajung ca totzi mincinoshii, care trufesc la sanul tau, devenind robii insushirilor shi capacitatzilor lor, devenind lumishori de griji shi de zambetul batjocurii, cachi ei lucreaza vrerea shi voirea shi nu mai ascultam de Tine... deci cum voi face fara sa te maniu, cum voi face fara sa calc ascultarea? dar totushi trebuie sa raspund shi te Rog Stapanul nostru Drag fa din asta sa nu apara iar din vorbele lumeshti ale mele motive shi mai mari pentru mincinoshii inchinatori de idoli ca sa faca shi mai mari inchinari la idoli dar daca inainte erau aceia naivi shi orbi, acum sa ajunga inraitzi shi plini de rautate dar vazand deslushit shi totusi ramand in intinaciune... Ajta Parintele Nostru ca sa fie nu spre o shi mai mara judecata sau spre o mai crunta osanda ci spre Slava Milostivirii Tale, ca toate le-ai indurat eliberand pe Israel asha cum ai promis shi il vei ridica din toate daramaturile in care zace pustiit...
Deci stimata Diana, poi spune legea II ca, tu, ca shi credincios, ca shi om ce-l ascultzi pe Dumnezeu sa nu-tzi faci nimic, sa nu cautzi sa-tzi ridici nici stalpi sau capishti de inchinare shi slujire, ca sunt o nebunie, sa nu-tzi faci dumneata asemanare din cele ce sunt in cer, acolo sus, shi nici din cele ce sunt pe pamant aicea jos, shi nici din cele de dedesubt din apele de sub pamant, deci nu-tzi fa dumneata stimate omule bun, shi ai grija ca tzi se strecoara din cele cu care te indeletniceshti shi tzi se invartosheaza inima shi le slujeshti shi iar ajungi sa munceshti faradelegea, ca nici nu are Rost sa-tzi faci Dumneata fiindca primeshti cu prisosintza de la Dumnezeu toate lucrurile dupa voile shi isvoadele sale, deci primeshte-le de la El pe toate shi nu tzi le fa dumneata, ca daca ai purta un chip facut de mana ta incotro te-ar duce, cui i-ai sluji? Dar asha a spus Hristos ca din chipul tau care te duce la pacat ciunteshte ca sa ajungi asemenea chipurilor intregi shi necioplite de mana omeneasca pe care tzi le-a dat Dumnezeu prin Icoane, prin sfintzi, prin multzimea lucrurilor izvorate din indurarile sale...
iarta-ma Doamne ca iar trufesc raspunzand ca doar Tu ai iubit legile shi poruncile Tale, noi ceilaltzi am lovit omul sarman in moalelele capului shi ne-am aratat plin de autoritatea lor fara a le citi macar dar atunci de a le pricepe ca sa nu mai vorbim ca pana la ascultarea shi plinirea lor in Harul tau este o cale cat de la cerurile Tale shi pana la Pamantul Nostru.... Deci de folos creshtinului ii sunt Legile cele Noi ale Harului ca acestea despietresc duhul, rushineaza sufletul, shi infrange inima... acestea itzi sunt bine voite...