Citat:
În prealabil postat de LgMihail
In principiu iluminismul - din punct de vedere religios - promova deismul. Conceptia (ca nu o pot numi religie) potrivit careia Dumnezeu-Creatorul, numit "Ceasornicarul" sau Marele Arhitect (denumire preluata de francmasonerie) a creat ceasul ("lumea") pe care l-a intors, astfel incat sa mearga si...apoi a disparut de unde "a venit". Cu alte cuvinte nu s-a mai implicat cu nimic.
|
Greu de spus daca acesta era crezul universal a celor care s-au implicat in acest curent.
Citat:
Asta e cel mai prielnic mediu pentru evolutionism. Si oricine afirma ca evolutionismul poate fi in vreun fel si teist (cu un Dumnezeu care "supravegheaza" evolutia speciilor) este un om imprastiat - sa nu zic aiurit (pe unii poate i-ar leza exprimarea) -, neasezat...poate si un pic ignorant. Ideea unui evolutionism teist nu are nici o legatura cu ortodoxia si nici o legatura cu deismul; deci e o "varza", un compromis de neiertat!
|
Iti inteleg indignarea dar cuvine ca "imprastiat", "aiurit", "neasezat", "ignorant" nu sunt argumente.
Ba chiar putem spune ca cine crede ca un punct de vedere se poate argumente doar cu astfel de cuvinte, e cam "imprastiat", "aiurit", "neasezat", "ignorant".
Citat:
Dar deismul de unde/de ce a aparut? Fondul pre-deist a fost insasi teologia apuseana care - stricata cum era - se imputise de-a binelea. Cand papii au lansat si dogma harurilor create ale lui Dumnezeu (anti-teologia palamita), deja in catolicism ideea unui Dumnezeu activ era din ce in ce mai vaga... Cu alte cuvinte harurile (energiile lui Dumnezeu), o data create, functionau de la sine asemeni...gravitatiei. Deismul a facut urmatorul pas: le-a cam ignorat cu desavarsire (si asa nu prea prezentau interes). Peste putin a aparut evolutionismul care-i taia Creatorului orice merit asupra fiintei umane.
|
PE undeva probabil partial adevarat.
In definitiv, doar catolicii au introdus ideea de "loctiior a lui Dumnezeu" nu?
Citat:
Cand au introdus big-bangul (ideea potrivit careia pana si universul putea sa apara fara un Creator),
|
Teoria Big-Bang -ului este cu totul altceva.
Ah, ca poate fi instrumentata de atei in acesta directie fatza de credinciosi mai ignoranti, e altceva.
Pacat insa ca cei din urma iau asa usor de bun ce spun cei dintai..
Citat:
Acestea ce le-am aflat si eu de la altii mai mari ca mine ti le-am spus si tie, frate, spre intarire.
|
Nitica indoiala nu strica.
Citat:
De este ceva gresit in cele ce ti-am zis, rogu-te, corecteaza-ma cu crestineasca iubire.
|
Ai mai sus semnele de intrebare, cu crestineasca iubire poate si tu ar trebui sa fii mai atent la vocabular.