Citat:
Īn prealabil postat de Lucian008
Dar cum se impaca faptul ca nu crezi in Dumnezeu cu a merge cu o anumita regularitate la biserica si cu a face un gest inutil (conform convingerilor unui ateu) ca a te ruga acasa? De fapt asta e marea intrebare.
|
Am facut referire la faptul ca omul este predispus la religie in mod natural!
Iti dau un exemplu! Eram o data la biserica iar preotul vorbea despre rugaciunea inimii si isihasm. Ca sa nu ma plictisesc, m-am pus pe jos in biserica si am inceput sa notez ce spune preotul (imagineaza-ti un ciudat intr-o pozitie turceasca cand toti stau in picioare!). Eu notam ce spune el! Nu aveam nici o treaba! In timp ce vorbea despre rugaciunea inimii mi-am dat seama ca in felul asta pot fi focalizate gadurile. Evident am testat acasa aceasta rugaciune si a functionat.
Am gasit si aplicatii practice acestei forme de manifestare religioasa... de exemplu intr-o perioada invatam limbajul de programare PHP, si uneori nu aveam chef de invatat. M-am intins frumos in pat si am amestecat rugaciunea inimii cu "PHP" si dupa 15-30 minute m-am trezit cu un chef de invatat mai mare ca niciodata.
Daca catolicii in perioada scolastica au dezvoltat pana la extrem logica, ortodoxia are cele mai bune instrumente de cunoastere de sine. (Am mai zis asta aici pe forum.) Cititi cartile de psihologie in paralel cu patericul si alte carti ortodoxe si va dati seama la ce ma refer!