Citat:
În prealabil postat de Cosmin3
Parerea mea e ca sufletul unui om (si in consecinta omul, fiind suflet + trup) conteaza mai mult decat toate plantele si animalele din lumea asta.
|
Cosmin3 recomand sa cercetezi conceptia iudaica si patristica despre suflet, precum si pe cea platonica. Unul este sensul cuvantului nephes folosit de iudei si altul este sensul cuvantului psiche folosit de filozofia greaca.
Din nefericire si in ordoxia contemporana mai presita la unii autori, chiar si clerici, conceptia platonicizata despre suflet (ca persoana omului este sufletul...).
Sfintii Parinti afirma ca omul este trup si suflet (si nu din truo si din suflet ca doua substrante diferite), un intreg psiho-somatic duhovnicesc indisolubil legat, reciproc interdependent.
Sufletul uman nu poate exista vesnic prin sine, ci doar datorita harului lui Dumnezeu, caci harul lui Dumnezeu da atat viata biologica (specifica omului, animalelor si plantelor) cat si viata duhovniceasca (specifica omului si ingerilor buni).
Astfel maretia omului ca si cununa a creatiei este exclusiv intru Hristos Iisus, caci nu ADAM ci HRISTOS IISUS este cununa creatiei, caci pentru EL pentru Domnul IISUS HRISTOS au fost facute toate (cele din cer si cele din univers)... si nu pentru ADAM.
Sfarsitul creatiei omului este Hristos Iisus si nu Adam. Sfintii Parinti spun ca Dumnezeu s-a facut om pentru ca pe om sa il indumnezeiasca.
Asadar sa cercetam cele trupesti adecvat prin stiinta iar cele duhovnicesti adecvat in Biserica prin Sfintele Taine. Lucrurile duhovnicesti (precum cazua constiintei, desavarsirea, hristificarea, indumenzeirea) nu pot fi exprimate in cuvinte omenesti... ci doar in traire duhovnicesta impartasita cu harul lui Dumnezeu, cu Sfanta Treime, cu Maica Domnului si cu Sfintii lui Hristos si cu ingerii buni.
Omul ca persoana (trup si suflet, nicidecum din trup si din suflet) este important pentru ca doar omul poate fi salas al harului Duhului Sfant (viata duhovniceasca), doar persoanele umane se pot indumnezei prin har, in Biserica intru Hristos Iisus prin Sfintele Taine... nu si animalele sau plantele (care au de la harul Duhului Sfant doar viata biologica, psiho-somatica specifica speciei).
Omul ca stapan al Creatiei vazute (universul) va raspunde in fata Creatorului cum a avut grija de Creatia vazuta (Planeta Pamant), cum s-a purtat cu animalele, cu plantele... a avut grija de ele in conlucrare cu harul Duhului Sfant?
Gasim in vietile sfintilor multe exemple de armonie a omului cu mediul inconjurator (si nu folosirea acestuia in mod egoist, consumist). Multi sfinti aveau prieteni chiar si animale salbatice care se supuneau omului hristificat, purtator al harului Duhului Sfant... caci intreaga creatie il slaveste pe Creator.
Doamne ajuta.