View Single Post
Vechi 04.12.2012, 13:13:18
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Thumbs down

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Cu alte cuvinte, acolo unde Hristos Iisus Însuși a spus clar că poate exista divorțul, pentru motivul preacurviei, și că deci căsătoria (fie ea și religioasă) poate fi desfăcută, căci bărbatul îi poate da "cartea de despărțire" sau de divorț femeii respective, fără a săvârși adulter, adică fără a fi în păcat de moarte (spre deosebire de adulterină, care este în păcat de moarte) vine Biserica Romano-Catolică și spune că de fapt lucrurile nu ar sta așa, și că ceea ce spune papa și papismul este deasupra a ceea ce a spus Hristos Însuși. De ce? Pentru că BRC pretinde că este indisolubilă căsătoria, că nu se poate desface (nici măcar când are loc un adulter) deși Hristos Iisus Însuși a spus foarte clar că există o cauză pentru care o căsătorie poate fi desfăcută, adică în cazul unei preacurvii sau adulter. Cu alte cuvinte căsătoria nu este chiar așa de indisolubilă precum pretinde biserica romano-catolică, și asta pe temeiul cuvintelor lui Iisus Hristos. În cazul în care căsătoria a fost desfăcută în mod justificat cel care a dat "cartea de despărțire" pe motive temeinice nu este vinovat de adulter, și nu este deci în stare de păcat de moarte; mai mult el este dezlegat de unirea anterioară și nu mai este "un singur trup" cu fosta soție, nefiind vinovat de despărțirea a ceea ce "Dumnezeu a unit".
Aceiasi logica o pot aplica si eu. Daca Domnul nostru a mentionat clar ca unirea dintre soti poate fi desfacuta numai in cazul adulterului, Biserica Ortodoxa desface casatoria pe orice temei. Probabil ca Biserica Ortodoxa are argumente pentru care procedeaza asa, argumente pe care eu, ca si catolic, nu le inteleg sau nu le accept. Si as putea spune si eu ca Biserica Ortodoxa se aseaza deaspura Cuvantului lasat de Domnul nostru Isus Hristos cand accepta alte cauze de desfacere a casatoriei in afara de desfranare.

Pe de alta parte, daca tot mentionati aceasta "carte de despartire" si incercati sa analizati Sfanta Scriptura in litera si spiritul ei, cred ca nici un recasatorit nu a prezentat preotului cartea de despartire de la sotul neadulter. As putea intelege ca acesti oameni, in ciuda binecuvantarii preotului,savarsesc adulter, iar Biserica Ortodoxa e responsabila pentru ca permite aceste pacate.

"Papa si papismul" urmeaza Cuvantul Domnului alegand varianta spusa tot de Domnul nostru, respectiv "ceea ce Dumnezeu a unit omul sa nu desparta" fraza care arata destul de clar caracterul indisolubil al casatoriei. Evident ca nu veti accepta asta, dar nu cred ca e o problema. Eu fac bine urmand regulile Bisericii Catolice, dumneavoastra faceti bine urmand regulile Bisericii Ortodoxe. Ce e peste asta nu e treaba noastra, pastorii celor doua Biserici vor da socoteala la judecata despre modul in care au pastorit turma, iar noi vom da socoteala daca doar am avut asteptari si cerinte de la pastorii nostri fara sa le fi oferit ajutorul (prin rugaciuni pentru ei).
Reply With Quote