05.12.2012, 17:20:48
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
|
|
Citat:
În prealabil postat de UNNOOM
@Patrie si Credinta
Evul Mediu Intunecat a inceput o data cu uciderea Hypatiei.
Imperiul Roman... (si ce a mai ramas din el era oricum decadent)... a inceput o stagnare... (nu era doar vina religiei pentru inceperea Evului Mediu Intunecat... erau si tensiunile sociale, amenintarile barbare etc... un fundamentalism religios a salvat Europa... barbarii care au cucerit Europa au fost increstinati, primind la pachet si rationalismul grec...)
Daca crestinismul nu ar fi integrat filosofia greaca... si daca crestinii nu ar fi avut doua carti sfinte (Cartea Naturii si Biblia)... ne puteam lua adio de la revolutia stiintifica!
Progresele tehnologice, daca ar fi existat, in lipsa crestinismului nu ar fi putut crea o revolutie! Lumea era impartita aristrocrati si un fel de sclavi (iar in Asia in caste). Viata omului nu valora cine sti ce! Filosofii erau rupti de oamenii de rand. Motorul cu aburi a fost inventat in antichitate... dar era doar o curiozitate...!
Noroc cu zeul crestin care, cica, sa facut om si care a dat valoare omului de rand! Crestinismul sa propagat printre ratatii lumii (mai ales la inceput)... ca oricum cei care stapaneau stiinta nu aveau nici un interes sa-i ajute. Cand crestinismul a ajuns la filosofi a incorporat si rationalismul grec... Nu mai trebuia decat sa apara revolutia stiintifica ca sa aiba toti oamenii acces la beneficiile pe care le putea oferi! Sclipiri de stiinta a avut si Egiptul si India... dar numai in crestinism sa putut dezvolta stiinta ca revolutie ce rastoarna lumea la fel cum a rasturnat crestinismul lumea la vremea lui. (exista si ipoteza ca incepuse sa se foloseasca si electricitatea in nu stiu care civilizatie din antichitate)
Sincer... sunt fericit ca am ajuns din nou in punctul istoric in care avem o Europa Unita. Bine ca nu sa intamplat asta intr-o Europa fascista sau comunista... cu toate ca si fascismul si comunismul (si democratia care e diferita de democratia ateniana) au aparut in modernitate, modernitatea fiind consecinta revolutiei stiintifice care a aparut multumita crestinismului.
Arabii nu au realizat nimic deosebit cu cifrele zecimale... insa cand au ajuns la europeni... au contribuit la dezvoltarea stiintei si a economiei! Newton era mai pasionat de a-l cunoaste pe Dumnezeu decat de stiinta in sine... si a dat un impuls stiintei... folosind cifrele luate de la arabi.
Nu ne rezumam doar la asta... Crestinismul mai are ceva: o dinamica surprinzatoare si potential de adaptare (chiar si la ateism... nu stau sa dau exemple la ora asta). Cand a aparut reformatiunea, Calvin adat liber la activitatea financiara si la imprumuturi, asa a aparut capitalismul. Capitalismul a fost exportat in America. Tot in america au proliferat sectele (desi am alergie la ele fiindca au un comportament medieval cu specific postmodern, acestea au un mare merit). Baptistii aveau reguli stricte intr-o societate de alcoolici si jucatori de noroc (ca sa aderi la o secta trebuia sa nu consumi alcool, sa iti platesti datoriile, sa nu joci jocuri de noroc etc.). Bancile aveau incredere sa ofere imprumuturi doar pe baza apartenentei la o secta (daca nu iti plateai datoriile, nu riscai inchisoare sau moartea asa cum se intampla prin Europa... Ford a dat faliment de cateva ori inainte de a crea o mare industrie! si industria lui sa dezvoltat tot pe un principiu crestin... masini ieftine accesibile oricui... asa cum harul crestin era accesibil sclavilor din antichitate).
Sunt curios ce ar mai fi in stare sa dezvolte crestinismul daca ar depasi gandirea de Ev Mediu, tamaie, moaste si altele! Oare un ateism care pastreaza valorile crestinismul ar fi solutia? Putem visa la a coloniza spatiul cosmic dar nu fara o versiune a crestinimului sau o adaptare a lui potrivita pentru timpurile noastre !
Catolicii (chiar si prin ereticii crescuti in sanul catolicismului) au dezvoltat logica, protestantii au dat impuls capitalismului (care sa transformat in capitalism victorios, desprins de religie... nu mai tin minte unde am dat peste asta... cred ca la Max Weber), ortodoxia a stat in umbra... nu a dezvoltat cine sti ce... dar cred ca acum in postmodernism este momentul ei (cu conditia sa se debaraseze de nationalismul stupid si de alte prostii si sa iasa in fata lumii... dar nu intr-un mod stupid ca preotul acela despre care am scris pe la inceputul topicului)!
Este momentul ortodoxiei deoarece a dezvoltat sistem e autocunoastere cautat de lumea postmoderna. A auzit cineva de isihasm? Este o buna alternativa la new age... (eu am incercat ceva laic de felul asta... si ma ajutat sa-mi ating un obiectiv...) A auzit cineva de cei care se convertesc la ortodoxie chiar si din protestantism si catolicism dupa lungi cautari... sa le zicem... spirituale? Dincolo de icoane, moaste si altele... ortodoxia are CEVA.
|
minimizezi rolul savanților din vechime, fără să le recunoști importanta.
până la Renaștere creștinismul a fost frână pentru știință, nu imbold.
|