Citat:
În prealabil postat de antoniap
Da, cu totii ne dorim un conducator ideal. Dar noi suntem oare pe placul lui Dumnezeu?
Inlocuim rugaciunea cu televizorul si calculatorul, cautam o viata mai usoara prin orice mijloace, ne inchinam avantajelor materiale etc. Iar cand ne loveste mania lui Dumnezue incepem sa chitaim. Asa ne trebuie.
La post si la rugaciune, la viata cinstita, placuta lui Dumnezeu si apoi la pretentii! Daca eram placuti lui Dumnezeu, doar miscam buzele la rugaciune si nemernicii care au tradat aceasta tara simteau mania lui Dumnezeu pe pielea lor.
|
Hm! Ce dragi imi sunt naivii! Vorbesc sincer, fara nici o ironie!
Despre ce "pretentii" este vorba? Ai cunoscut vreodata un om cinstit, cu frica de Dumnezeu si placut Lui, sa... emita pretentii? Ai cunoscut vreodata un om credincios (asa cum frumos stii sa descrii) care sa se roage altfel lui Dumnezeu, decat pentru binecuvantarea vrajmasilor? Este aceasta o solutie: "Muri-v-ar caprele, de nemernici, crapa-v-ar ouale de ger, si lua-v-ar apa, iapa!..." Pai ce fel de credinta mai e si asta? Suntem oare mai bine-placuti lui Dumnezeu, astfel? Eu nu cred!
Ba mai mult; exemplul cu psalmul este de fapt cu totul altceva si nu se refera la vrajmasii de oameni, ci la altfel de vrajmasi. Oameni suntem toti, de multe ori noi insine, extrem de incomozi pentru altii. Un lucru se pare ca il intelegem extrem de greu. Imparatul David, daca nu ar fi fost chinuit toata viata pentru pacatele lui, probabil Mantuitorul n-ar mai fi venit sa ne salveze. Nu moartea lui David ii era de folos lui Dumnezeu, ci cainta lui, pentru ca cei ce urmau, sa invete "buchia" intelepciunii lui Dumnezeu, "cauza si efectul"... Pentru ca noi sa ne mantuim, oare ne este de folos confortul si lipsa de griji? Nici asa nu dam in fuga spre Sfanta Liturghie, dar lipsurile ne apropie totusi de Dumnezeu, mai mult decat grija exagerata sa ne marim conturile si averile.
Si-apoi, avem atat de multe exemple despre sfinti, incat orice vorba este de prisos. TOTI sfintii au fugit de ceea ce noi ravnim atat de mult. Cu toate astea, inca multi dintre ei, au cunoscut suferinte groaznice si boli la care un mirean nu ar face fata. Si totusi n-au cartit, s-au rugat pentru cei ce-i batjocoreau si ii chinuiau, si Il slaveau pe Dumnezeu. Daca am sti cat de mult ne costa confortul nostru efemer din aceasta lume, in cea viitoare, am prefera sa ne legam pietroaie de umeri si sa umblam asa toata viata!...