Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Mi-e teama ca maturatorii harnici din Germania sunt cauza ca totul e curat. Dar si gradinarii, care acopera fiecare petec de pamant cu plante perene, ca sa nu se faca praf.
|
Nu e suficient, dar fac precum Petre Tutea: tac si inghit, fiindca, chiar daca nu sunt de acord, chiar daca NU FAC CA EI, toti sunt fratii mei, romani ca si mine, cu care ma intalnesc pe strada si la biserica. Daca Dumnezeu vrea, numai El poate schimba ceva intr-o tara. Un om, sau un grup restrans, nu inseamna decat "can-can" pentru altii.
Eu mi-am uscat gura de cativa ani spunand acelasi lucru: in Romania nu suntem lasati sa devanim harnici si cinstiti. Sunt sute de mii de hectare in toata tara, lasate in paragina, si noi ne plangem de saracie. DAR, cel putin jumatate din acest pamant se vrea a fi expluatat. Din pacate este imposibil. Chiar eu am cateva hectare, iar la o parte pe care candva au fost vii, nu mai am ca face acum. Cat timp am fost plecat, mi-au furat tot... sute si sute de spalieri. Mi-as dori atat de mult sa pun pomi in locul viei, dar este imposibil; nici n-ajung acasa, ca deja dispar toti pomii. Pana si in gradina am patit-o... Sub umbrela saraciei (de fapt a lenei, cronice) sunt oameni (de obicei tiganii, dar nu neaparat) care numai cu acest job se ocupa. Practic din asta traiesc. Lucerna de pui, nu mai gasesti nimic si de multe ori si cu porumbul, daca nu te descurci sa actionezi in acelasi timp cu ceilalti, ai muncit degeaba. De bani ce sa mai spun... Si-atunci cum sa mai dam inainte? De ce sa pun pomi pe pamant, daca oricum mi-i fura. Si chiar de-ar ajunge la maturitate, daca zona nu e supravegheata (de cine oare, daca nu tot de seful hotilor?) tot nu te alegi cu mare lucru, daca fructele intra in sfera lor de interes...
Probabil mai intai e nevoie de un Țepeș, pentru ca sa putem prospera cu totii si sa nu mai mirosim a saracie lucie, de la celalalt capat al pamantului!...