Subiect: Postul negru
View Single Post
Vechi 07.12.2012, 12:29:40
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Vad ca le cam amestecati.

Eu stiu ca postul negru este acela la care nu mananci, dar nici nu bei nimic. Pur si simplu nu bagi nimic in gura.
De aceea se tine 1-2 zile. Mai mult nu se poate, daramite 40 zile.
Si daca la Iisus era cu putinta, la om nu este. (Asa se spune intr-o pericopa)

Ceea ce povestiti voi cu supe si sucuri si apa este un regim alimentar. Se practica in tarile vestice.

Si o parere a mea:
Postul nu este nici dieta medicala, nici cura de slabire (sau pentru unii de ingrasare), nici pentru detoxifiere. Nici pentru slabirea organismului. Si nici nu da claritate mintii, sau mai mare capacitate de rugaciune.

Postul bisericesc este o infranare de la anumite mancaruri si relatii trupesti.
Este o nevointa. Unii chiar au nevoie de ea pentru rugaciune si credinta, pentru ca tind spre anumite excese.
Este si o jertfa facuta lui Dumnezeu. Este o jertfa si numai actul de a renunta sa mananci o bomboana, un mar, sau o bucatica de paine, atunci cand ai dori, sau ai avea nevoie. Dar ca sa-ti arati iubirea pentru Dumnezeu.
Pentru unii este foarte usor de tinut, pentru altii foarte greu. Depinde de organism.
Organismul iese din echilibrul sau. Si se resimte. Un om care posteste nu are nici forta fizica si nici minte limpede, cum spun unii. Nu este adevarat. Dimpotriva, un om care posteste ar avea nevoie de liniste si odihna mai multa.
Dar cum am spus, depinde de organism. Unul care are diabet, sau anemie, sau alte probleme se va simti mai rau in post decat unul care este sanatos tun.

Dar postul inseamna mai ales altceva: curatarea sufletului, rugaciune, apropiere de Dumnezeu, iubire de oameni etc. Este o perioada de moderatie, de privit in sine.

Observ ca multi sunt foarte preocupati de alimentatie, convinsi fiind ca daca nu mananca nimic sunt mai buni, sau se roaga mai bine, sau sunt mai grozavi crestini. Eu nu cred ca este asa, daca lipsesc altele.
Postul nu este conceput pentru infometare si boala.
Si cred ca unul care o perioada se roaga mai mult, face bine, sta mai retras si se gandeste la greselile sale si incearca sa se schimbe, este mai castigat si mai bun crestin in fata lui Dumnezeu, decat unul care lesina de foame in aceeasi perioada.

Fiecare dupa puterea lui.
Asa ca nu mai faceti concursuri de...anorexie. Nu foloseste nimanui.