Subiect: Religia pe Marte
View Single Post
Vechi 07.12.2012, 23:28:43
LgMihail's Avatar
LgMihail LgMihail is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.11.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
1. Doar 2 este corect, 1 si 3 fiind eronate.

2. Cum definesti sufletul?
Cat despre vamile vazdului, sunt un subiect delicat si controversat in ortodoxie (o invatatura de factura filozofica greaca, precum si cea despre suflet si iad in sens de Hades si Tartar).
Personal consider ca invatatura despre vamile vazdului este eronata.

3. Asertiunea este eronata. Stiinta nu isi propune sa studieze metafizicul... si nu e atat de "nebuna" incat sa incerce sa explice tainele... ci lasa tainele pe seama filozofiei si teologiei.
In contemporaneitate stiinta afirma inechvoc (prin paradigma stiintifica actuala):
- nu stim care este cauza existentei universului
- nu stim care este cauza acestui mod de functionare al universului (descris de legile stiintei)
- nu stim cum a aparut prima celula vie
- nu stim ce ne face oameni (care este cauza constiintei, a liberului arbitru... etc)
- nu cautam sa aflam care este scopul existentei umane si nici al universului

4.Amice poate asta este ortodoxia dumitale, nu insa si ortodoxia crestina dupa modelul si metodologia patristica.

5. Postarile dumitale sunt tare amuzante :D

1) "Nu se va certa, nici nu va striga, nu va auzi nimeni, pe ulițe, glasul Lui.(Matei; 12,19)". Este obositor, chiar epuizant, cand vorbesc cu un neo-teolog (care nu stiu daca a terminat macar teologia), dar care da peste cap mai tot ce am gasit la Sfintii Parinti, nefiind nici pe departe unul dintre ei. Poate ordinea in care am enumerat cele 3 puncte nu v-a fost lesnicioasa:

1 Tainele sunt descoperite sfintilor (nu ateilor, ereticilor sau paganilor)
2. Tainele nu sunt descoperite multimilor, nu se striga, nu se dau la TV (ca teoriile cu care va hraniti). Dintre multimi, putini le cunosc, iar aceia sunt alesi de Dumnezeu.
3. Despre asta nu stiu de ce-mi bat capul... ati citit Apathisma (Rugaciunile Sf. Parinti)? "Tainele Tale noian mare, adanc nepatruns" si toate celelalte? Inteleg, sunteti un teolog in sensul ca "vorbiti despre Dumnezeu" si atat. In sensul acesta si ateii sunt teologi, teologi ai negatiei. Cei din care vorbesc eu erau teologi, intrucat vorbeau CU Dumnezeu ("teolog este cel ce se roaga" - Filocalie).

2) Sa va raspunda Sfintii:

Sfântul numeste sufletul constiinta. Sufletul e ca un izvor: din izvor, cu cât se ia apa mai multa, cu atât da la iveala apa mai curata. Sfântul numeste sufletul constiinta. (Cuv.Agaton)
Sufletul traieste vesnic si nu poate muri, caci este suflare din suflarea lui Dumnezeu(Sf.Ioan Gura de Aur)
Sufletul si Hristos, doar acestea doua, sa te intereseze! Lumea toata sa cada, pe acestea doua, nimeni nu ti le poate lua, afara numai daca nu le dai tu, cu voia ta. (Sf.Cosma Etolul)
Dumnezeu este mostenirea sufletului, iar sufletul este mostenirea lui Dumnezeu. (Sf.Macarie)
Asa cum aici se vede sufletul prin trup, tot asa acolo, în viata viitoare, se va vedea trupul prin suflet. (Sf.Grigorie Palama)

In alta parte am gasit - la Parintii niptici - trupul numit "hoit", din pricina patimilor. Vedeti dumneavoastra domnule Eugen, ceea ce predicati este in foarte multe puncte complet abstract, iar in altele, complet neortodox.

Acestea toate pe scurt: sufletul este chipul lui Dumnezeu in om.
La vamile vazduhului intamplarea face ca Vietile Sfintilor si intreaga literatura patristica sa fie pline ochi cu asa ceva. Iertati-ma, dar tin sa va duceti la icoana Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos si la icoanele multor alti sfinti ai bisericii noastre si sa va rugati asa (sau mai bine zis...sa-i informati): "Sfinte al lui Dumnezeu Andree, eu - teologul cel din urma - tin sa te instiintez ca ceea ce Dumnezeu ti-a aratat in viata, anume iadul cu toate chinurile sale, au fost fantasme si inchipuiri, ba poate chiar inselari. Nu te teme, eu fara sa fi primit de la Domnul vreo descoperire te invat cam cum e... La fel ii invat si pe frati!".

Hristos Insusi si-a permis sa vorbeasca de chinuiri, aidoma Apostolul Ioan. Predania Bisericii pana mai de curand era, in toate partile, aceasta:

1. Facerea se citeste in primul rand literal (ca text istoric), dar si alegoric, simbolic (pentru intelesurile teleologice si morale).
2. Genealogia biblica este adevarata, iar Moise este "omul timpului, primul numarator de ani de la Facere pana la dansul" (Sf. Maxim Marturisitorul, Ambigua).
3. Numarul anilor de la Facere pana astazi, potrivit Hronografelor bisericesti, este 7520.
4. Iadul si Raiul exista, atat in dimensiune spirituala cat si in dimensiune materiala, dupa Inviere. La fel, bucuriile Raiului (descrise in descoperirea Sf. Nifon al Constantianei - de pilda) sunt reale, intocmai cum sunt si chinurile iadului (reale, adica).

Luand in considerare aceste 4 puncte (dar sunt multe altele cu care nu am nici o nadejde sa cadem de acord), mentinute ca PREDANIE vreme de 2000 de ani, vreau sa va atrag atentia asupra unui text biblic spus de Mantuitorul:

"Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor" (Matei; 5,19) - la care Sf. Ioan Gura de Aur talcuieste: "Adica intelegem ca nu va fi in Imparatia Cerurilor acela!"

3) Aceasta este ceea ce declarati domnia voastra. Asta declara stiinta: "Fizicienii mai fac încă un pas înainte și își propun să creeze un univers nou în laborator. Alan Guth presupune că momentul în care vom crea universuri în pivnița casei nu este chiar atât de departe și de neconceput, iar procesul nu ar pune în pericol propriul univers în care trăim." Apoi, am auzit de nenumarate ori (inclusiv pe Stephen Hawking) ca "nu avem nevoie de Dumnezeu pentru a explica Big Bangul". Cred ca "stiinta" la care va referiti reprezinta pozitia Vaticanului, nu-i asa? Adica, iertati - dar cu Ortodoxia am vazut ca prea putin aveti de-a face -, dar nu va inteleg pozitia: catolic? om de stiinta? bagator in seama? Nu va pot clasa potrivit cu ceea ce afirmati.
Oricum, distorsionist cu siguranta. Spuneti multe aberatii sau pur si simplu vorbiti in necunostiinta de cauza (asta v-ar scuza).

4) Nu. Aceasta este ortodoxia Fericitului Iosif Vriennie: „Credința noastră Ortodoxă! Aceasta este bogăția noastră, aceasta slava, aceasta neamul, aceasta cununa, aceasta lauda". „Nu ne vom lepăda de tine, iubită Ortodoxie! Nu vom minți față de tine, Cinstire de Părinți predanisită! Nu ne vom îndepărta de tine, Maică, bună-cinstire. Întru tine ne-am născut și întru tine trăim, și întru tine vom adormi! Iar dacă vremea o va cere, și de mii de ori vom muri pentru tine";
Cel dupa care a mers marele Marturisitor si Sfant Marcu Evghenicul:
http://www.impantokratoros.gr/E077871E.ro.aspx
Va recomand tot articolul, dar pentru ochii lenesi care vor mai trece pe aici, redau ceva foarte relevant:
"Acest sfânt al Bisericii noastre stă și astăzi la fel de inflexibil și de adevărat în fața acelora care sunt gata ca niște „fetițe" să se închine papei și să imite maimuțărind modul apusean de viață și de gândire. Își trimite mesajul său pur și puternic, un mesaj de cultură duhovnicească autentică. Frații mei, este o chestiune de viață și de mântuire în această lume și în eternitate păzirea dogmei Ortodoxiei!"

Metodologia patristica o veti vedea in vremea prigoanei iconoclaste si sa-mi spuneti ce au ales aceia: sa lepede Ortodoxia sau sa lepede viata (cu toate galaxiile care va pasioneaza)?

Vorbiti "din carti" pe care le-ati citit cu 10 armuri de mandrie si - cine stie - poate aveti si interese personale in care eu nu ma pot amesteca. Intelegeti: ceea ce faceti este pe marginea ereziei. De asta dau marturie Sfinti precum Iosif Isihastul, Teofan Zavoratul sau Arsenie Boca insusi! Incredeti-va in mintea dumneavoastra, la fel ca umanistii, si veti sfarsi ca ei.

Caci, "nu exista pom rau sa faca roade bune" si "dupa roade ii veti cunoaste".

5) Ale domniei voastre ma intriga nespus.
"Atunci, de mii de ori daca vei fi incercat si ispitit de Satana, pentru a-ti lua credinta, tu sa preferi de mii de ori sa mori decat sa dai ascultare cunoasterii. Astfel ti se va dechide poarta tainelor. Si te vei minuna intelegand ca mai inainte erai legat cu lanturile cunoasterii iar acum zbori cu aripi dumnezeiesti deasupra pamantului. Si respiri alt aer, al libertatii, de care ceilalti sunt lipsiti. " (Gheron Iosif)

Last edited by LgMihail; 07.12.2012 at 23:35:31.
Reply With Quote