Subiect: Religia pe Marte
View Single Post
Vechi 08.12.2012, 09:54:31
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LgMihail Vezi mesajul
Este obositor, chiar epuizant, cand vorbesc cu un neo-teolog (care nu stiu daca a terminat macar teologia), dar care da peste cap mai tot ce am gasit la Sfintii Parinti, nefiind nici pe departe unul dintre ei.
Mutumesc pentru complimente.
Cat despre teologie... consider ca ne termina ea pe noi si nu noi pe ea... ca doar nici un telog nu are (si nu va avea) pretentia eshaustivitatii afirmatiilor despre Adevar. Nici un Sfant Parinte nu afirma ca el a spus TOTUL despre Adevar. Ci telogul adauga noi informatii despre adevar care sunt in asentimentul afirmtaiilor teologilor anteriori.

De asemenea consider ca nu este adecvat sa ma comparati cu Sfintii Parinti, sa ma puneti in rand cu ei... eu sunt un om pacatos care nadajduieste in mila, dragostea, iertarea, tamaduirea, mantuirea si harul Duhului Sfant pe care le daruieste Domnul Iisus Hristos.

Cat despre epuizare consider ca este bine... caci inseamna ca va atingeti limitele, si in general cand omul ajunge la limita putintei sale... atunci cheama ajutorul harului Duhului Sfant al lui Dumnezeu... si bine ar fi sa il cheme spre a face voia LUI Dumnezeu (lasandu-se condus de Sfanta Treime) si nu din dorinta de face voia personala (cu tenta egoista, egocentrista...)

Citat:
La vamile vazduhului intamplarea face ca Vietile Sfintilor si intreaga literatura patristica sa fie pline ochi cu asa ceva.
Poate reusiti sa faceti legatura intre modul sfintilor de a explica pe intelesul omului de rand actiunea patimilor asupra omului (patimile sunt asemenea unor pietre de moara care impiedica avionul incarcat peste greutatea limita sa zboare)... si mitologia greaca a "vamilor".

Dupa moarte (adormire) sufletul omului prin harul Duhului Sfant merge acolo unde a ales: Biserica Triumfatoare (rai) sau iad (iar in iad nu este chihuit de draci ci sufera alaturi de draci precum ei, de lipsa conlucrarii cu harul Duhului Sfant. In iad dracii si oamenii sunt chinuiti de: trufie, madrie, slava desarta, trandavie, invidie, manie, avaritie, desfranare, lacomie... mai bine zis de imposibilitatea implinirii acestor dorinte. Astfel sarsaila cel mandru, precum si oamenii bolnavi de mandrie, sufera pentru ca nu mai are in fata cui sa se impuna, nu mai au in fata cui sa se mandreasca... la fel dracul desfranarii si oamenii bolnavi de desfranare sufera ca nu mai au cu cine si cu ce se desfrana...)

Citat:
Iadul si Raiul exista, atat in dimensiune spirituala cat si in dimensiune materiala, dupa Inviere.
Lungim discutiile daca va intreb diferenta intre Eden, Rai, Imparatia Cerurilor...
Raiul si Iadul sunt in primul rand stari si apoi locuri (loc in inteles duhovnicesc si nu in inteles spatial asa cum percepem noi spatiul in aceasta viata).
Cat despre "Cerul cel nou si pamantul cel nou", Raiul deplin care va fi dupa a doua venire a Domnului, dupa Judecata finala (in sens tamaduitor evident si nu in sens juridic) la fel se poate discuta mult...
Da, privit din punctul nostru de vedere uman, in prezent putem vori de Raiul asociat Bisericii Triumfatoare (unde sunt ingerii buni, sufletele sfintilor si a celor mantuiti si care au o existenta prin care slavesc pe Dumnezeu, insa nedeplinca caci nu au inviat inca in trup)... deci acest Rai de care vorbim este nedeplin (caci inca nu este facut de Dumnezeu "cerul nou si pamantul nou", intrucat "cerul si pamantul (acesta) vor trece"; si nu au inviat inca, in trup transfigurat, toti mortii intru Hristos Iisus, ci doar putini... cei mentionati in Evanghelia dupa Matei - intre care a fost si Sfantul Moise - iar din Biserica stim ca doar Maica Domnului este inviata in trup pnevmatizat).

Citat:
iertati - dar cu Ortodoxia am vazut ca prea putin aveti de-a face -, dar nu va inteleg pozitia: catolic? om de stiinta? bagator in seama?
Nu am de ce sa va iert intrucat afirmatiile dvs la adresa mea (fie pozitive fie negative) au valoare nula.
Oricum, nu pot tolera atacurile la persoana, de aceea daca nu puteti sustine o polemica civilizata (fara injurii, calomnii, denigrari etc) voi scrie admin-ului sa ia masuri adecvate.
Dvs alegeti, ori discutati civilizat pe forum (cu mine sau cu oaricale alt user) ori suportati consecintele.

Citat:
Incredeti-va in mintea dumneavoastra, la fel ca umanistii, si veti sfarsi ca ei.
Ma incred in "mintea lui Hristos"... in Sfanta Sa Biserica, in Sfintele Taine, in Sfintii Parinti, in Sfanta Traditie... mai ales in harul Duhului Sfant.

Consider ca orice demers teologic (care este atemporal evident) trebuie sa aiba la baza modelul si metodologia Sfantului Pavel: "iar propovaduirea mea nu sta in cuvinte de induplecare a intelepciunii omenesti ci in ADEVERIREA DUHULUI si a PUTERII" (I Cor 2) lui Dumnezeu Tatal intru Hristos Iisus prin harul Duhului Sfant.

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote