View Single Post
Vechi 08.12.2012, 12:53:28
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
definiție dex:
CREDÍNȚA credințe, s. f. 1. Faptul de a crede în adevărul unui lucru; convingere, siguranță, certitudine. ◊ Profesiune de credință = declarație publică pe care o face cineva asupra principiilor sau convingerilor sale. 2. (Înv.) Încredere (pe care o inspiră cineva). ◊ Loc. adv. În credință = într-adevăr.
DEX-ul ce explica conceptul filozofic contemporan, este una, iar notiunea folsita in limbaj teologic este alta. De aceea am considerat imperios necesar sa fac acele precizari.

Spre exemplu cuvantul iubire din DEX si conceptul de iubire din filozofia greaca cu nuantarile lui (eros, agape, filia).

In concluzie definitia din dex pe care o oferiti nu este eshaustiva din punct de vedere teologic, intrucat credinta nu implica certitudinea, siguranta... ci este o chemare, incredintare catre cognitia specifica duhovniceasca.

Citat:
credința în supranatural o consider fantezistă.
Faptul ca respingeti gnoseologia teologica si implicit domeniul metafizic... considerandu-le "fanteziste" ma determina sa respect libertatea dvs dar in acelasi timp sa nu fiu de acord cu aceata atitudine, care dupa parerea mea consider ca denota ignorata fata de domeniul metafizic. Desigur sunt multi ingnoranti ai domeniului fizic (stiinta, paradigme stiintifice) si dupa cum observati chiar si pe acest forum nu sunt de acord cu atitudini de acest gen.

Citat:
și nu am înțeles de ce nu ești de acord cu afirmația mea.
Intrucat este reductionista, dupa parerea mea...
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote