Citat:
În prealabil postat de ancaemanuel
Cum vad eu pocainta: inainte acest cuvint era lipsit de substanta, ca majoritatea oamenilor habar nu au ce inseamna. Ce am vazut eu e atunci cind a zis Ioan: pocaiti-va ca Imparatia Lui Dumnezeu sa apropiat.
Despre Cine vorbea ? Despre Domnul.
Si atunci e clar ca tot ce am lucrat pina atunci e fara valoare, si sa ma pocaiesc in fata Domnului.
Un verset relevant e:
Apocalisa 1.7 toti vor plinge din cauza Lui, sa zica cineva daca asta nu e pocainta.
(precizare, cititi versetul asa cum e scris, eu doar am extras din el)
|
Eu cred ca trebuie facuta o precizare.Din scrierile ascetice ale Sfintilor Parinti putem sesiza cele doua sensuri ale pocaintei. Parintele Dumitru Staniloae sublinia ca "Sfintii parinti cunosc insa doua forme ale pocaintei. Este pocainta ca Taina, si pocainta ca lucrare permanenta in suflet. Dar puterea celei de-a doua vine din cea dintai."
De obicei, sfintii parinti ii zic celei dintai pocainta propriu-zis (metanoia), celei de a doua, marturisire (exomologheza). De aici urmeaza ca cea dintai e o pregatire durabila pentru cea de a doua si o prefigurare a efectelor celei dintai. Prin cainta permanenta ne pregatim pentru pocainta ca Taina, precum pocainta ca Taina trebuie sa ne indemne la pocainta permanenta.