View Single Post
Vechi 10.12.2012, 15:12:49
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Iti raspund in cateva puncte:

2. Am citit aproape toate mesajele tale, de aceea ti-am scris acel mesaj cu concluzii, acum stiu ce invatatura propui tu. Toti oamenii spun ca ce cred ei este corect si adevarul, pentru ca altfel n-ar mai crede in ceea ce sustin. Si tu spui la fel, problema e sa fie si in concordanta cu ortodoxia, ca altfel fiecare om poate avea o filozofie personala.
Este o mare diferenta intre omul care cauta adevarul, si omul care cauta sa i se dea dreptate; este o diferenta uriasa. Cel care cauta adevarul, se bucura atunci cand i se demonstreaza ca a gresit. se bucura pentru are sansa ca incepand de astazi sa fie mai aproape de adevar. In schimb, cel care cauta sa i se de-a dreptate, se necajeste teribil, i se pare ca i s-a dat peste nas si ajuge chiar sa refuze adevarul, gandurile lui hranindu-se din seva unui duh de impotrivire. Astfel de oameni sunt oameni firesti, care nu au Duhul si propovaduiesc ceva ce li s-a "servit" drept doctrina obligatorie si pe care au inghitit-o sub amenintari carnale.

Pe Hristos il iubim pentru ca El ne-a iubit mai intai, nu pentru ca ne-au poruncit stramosii sau ierarhii bisericesti. Iar daca nu suntem in stare sa-I raspundem cu iubire, este pentru ca nu L-am inteles, nici pe El, nici "poruncile" sale. Si daca implinim doar randuiala legii, dar nu il iubim pe Dumnezeu din inima sincera, cum ne deosebim de Anna si Caiafa? Oare prin muzica pe ritmuri bizantine sau gregoriene sau anglicane? Oare prin stilistica iconografiei suntem mai aproape sau mai departe de adevar?

Daca eu spun ca nu randuiala ne mantuieste ci mila lui Dumnezeu, oare prin asta sufar de idei protestante? Din dorinta de a evada de sub tirania impostorilor care au indraznit sa se dea ucenici ai lui Hristos, iar nu pentru ca sunt contra frumoaselor noastre traditii. Daca am inteles motivul pentru care fariseii s-au lepadat de Hristos si eu observ acelasi comportament la mai bine de jumatate dintre clericii neamului, oare este ilegitima intrebarea daca sa-i mai urmez sau nu pe ei?

Hristos a poruncit la vremea aceea: "Sa ascultati invatatura fariseilor, dar faptele lor sa nu le faceti!" Dar sa intelegem si contextul. Cati stiau carte la vremea aceea? Cati si-ar fi permis sa cumpere o "Biblie"? Cate carti se tipareau?

Oare ce este diferit intre a spune adevarata biserica si biserica cea mai placuta? Prin ce se strica mesajul si unde este indemnul la ratacire? Iar daca nu este indem la ratacire, de ce il desfiintam? Pentru ca iubim adevarul, sau pentru ca iubim sa avem dreptate?

Last edited by leonte; 10.12.2012 at 16:00:17.
Reply With Quote