View Single Post
Vechi 10.12.2012, 23:36:35
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

RUGĂCIUNE LA ICOANA MAICII DOMNULUI DE LA RARĂU

O, Preacurată Fecioară, Muntele Cel binecuvântat al rugăciunii, Care pe toți ne sui către înălțimile cugetării dumnezeiești, Porumbița Cea blândă Care vestește celor întristați încetarea potopului ispitelor, Cartea Cea sfințită a tainelor viețuirii îngerești, Ceea Ce frumos împodobești mănăstirea Rarău întâmpinând pe închinători cu mulțimea darurilor Tale, nu Îți întoarce milostiva privire nici dinspre noi, cei ce ne primejduim în marea vieții.
Prin minunata ieșire a icoanei Tale din biserică, după îndelungi rugăciuni, ai vestit monahilor apropierea primejdiei și i-ai păzit de arderea focului. Măcar că nu ne aflăm mereu înaintea luminatei icoanei Tale, în chip înțelegător ieși înaintea noastră și prin glasul Duhului trezește mintea noastră din somnul păcatului întărindu-o cu acoperământul trezviei, ca focul patimilor să nu ne prăbușească în adâncul iadului.
Laudă și mulțumire a adus ieroschimonahul Sisoe pentru minunata ocrotire a Ta și pentru ridicarea noului schit, săvârșind Dumnezeiasca Liturghie. Săraci fiind noi de daruri cerești și minte iubitoare de cele pământești având nu știm nici a Te lăuda, nici a-Ți aduce mulțumire după vrednicie. Dar Însăți dă putere gândului meu umilit și-l fă pe el condei iscusit al înțelepciunii de sus, ca să Te măresc pe Tine cu credință așa: Bucură-Te, Comoara minunilor Cea ascunsă în pământul smeritei cugetări a celor din nevoi, Icoana Cea prealuminată a fecioriei Care sfințești gândurile noastre cu picăturile curățitoare ale înțelepciunii Duhului, Cerul Cel înțelegător întru Care se odihnesc ca niște nori luminați de Soarele dreptății toate darurile Duhului Sfânt, Oglinda adâncimilor luminate ale înțelepciunii Preasfintei Treimi, Fântâna Cea sfințită care adapă pe toți cei însetați de mântuire, Izvorul Cel pururea curgător al gândurilor dumnezeiești Care veselește inimile iubitoare de taine îngerești, Blândețe Ce risipește toată negura mâhnirii sufletelor noastre, Munte sfânt prin care ajungem la înălțimile luminate ale Taborului înțelegător al inimii, a Rarăului Stea prealuminoasă Care călăuzește pe cei întunecați de păcat către Hristos, Soarele dreptății, Imnul Cel țesut din gânduri îngerești Care acoperă mințile noastre neputincioase, Privighetoare tainică Care Se odihnește pe ramurile gândurilor smerite și bine viersuiește cântarea întreit sfântă spre descoperirea de raze din taina Treimii, Condeiul Cuvântului Care cu slovele Duhului ne scrie nouă în cartea sufletului iertarea Tatălui la judecată, Frumusețe nezugrăvită în cuvânt de minte omenească, Podul Ce ne trece pe noi din tulburarea lumii la odihna vieții veșnice, Cununa înțelepciunii mireselor lui Hristos, Apărătoarea nebiruită la judecată a celor ce Te cinstesc pe Tine cu credință, Crinul Cel tainic ce veselește văile inimilor noastre cu miresmele cântărilor dumnezeiești.
O, Preafericită, cine poate să-Ți aducă Ție laudă după vrednicie ? Privesc spre adâncul nepriceperii minții mele și mă înfricoșez. Îmi înalț privirea gândului spre razele laudelor îngerești și mă înspăimânt. Legăturile neștiinței mele mă împiedică a-Ți împleti din cuvinte luminate vreo laudă pe potriva măririi Tale, iar laudele îngerești se arată și ele neputincioase în a cinsti pe Maica Soarelui dreptății. Pentru aceasta mă las păgubaș doririi mele, însă plinește Tu, ca O Milostivă, lipsa mea, ca Una Ce ești Maica Stăpânului Celui Care pe cele cu lipsă le plinește și pe cele neputincioase le tămăduiește.
Voind a arăta adâncul cel nemăsurat al îndurărilor Tale în fața Sfântului Altar te-ai mutat, ca să binecuvintezi pe toți credincioșii, dăruindu-le lor tămăduire și toate darurile cele spre mântuire. Nu trece cu vederea pe toți cei ce cu evlavie se închină Fiului Tău și Te cinstesc pe Tine cu laude ca pe Maica Milostivă a Ziditorului nostru.
Pe cei ce se ostenesc în sfântă mănăstirea Ta îi întărește cu neîncetatele Tale rugăciunii, ca să urce Taborului înțelegător al inimii cu pașii smeriți ai rugăciunii. Ca Una Ce în brațe ai purtat pe Ziditorul a toată lumea, întinde mâinile Tale la rugăciune și cere ca monahii ce bine se nevoiesc în mănăstirea Ta să cuprindă în brațele rugăciunii lor toată lumea, aducându-o lui Hristos întru suspinurile smerite a dragostei pentru făpturile necăjite și chinuite de patimi cumplite. Pe cei din lume îi păzește neîncetat de toate cursele vrăjmașilor nevăzuți și pașii gândurilor lor le îndreptează către sfântă mănăstirea Ta, ca să-Ți aducă înaintea cinstitei Tale icoane mulțumiri, laude și cereri stăruitoare spre mântuire. Pe cei bolnavi ridică-i cu mâna Ta cea tare din patul durerilor, celor nepricepuți dăruiește-le înțelepciune ca să meargă pe calea poruncilor dumnezeiești, celor din întunericul necazurilor strălucește-le raza mângâierii Tale, chivernisește viața noastră Preabună, ca să plinim din toată inima voia lui Dumnezeu spre mântuirea sufletelor noastre. Pe prunci îi păzește ca Una Ce ai dăruit lumii pe Cel din sânurile Tatălui, Care a binevoit a Se arăta ca rob smerit ca să ne învețe pe noi cei învechiți în vicleșug nevinovăția pruncilor. Tinerețile le arată înfloritoare de virtuți prin nevoințele înfrânării celei bineplăcute Domnului, bătrânețile le păzește întru cinste și virtute și pe noi, pe toți, ne primește sub acoperământul rugăciunilor Tale, ca să aducem pururea mulțumire Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, iar Ție mărire veșnică.Amin.