Citat:
Īn prealabil postat de glykys
Ce descoperiri arheologice cunoasteti care sa ateste originea si ubicuitatea dacilor? Care sunt dovezile arheologice care atesta ca dacii au fost in Italia sau ca sunt inruditi cu etruscii?
De altfel, orice descoperire este relativa, pentru ca ea trebuie pusa intr-un context istoric, trebuie interpretata - iar interpretarile sunt subiective. Izvoarele scrise trebuie analizate critic, nu luate de bune asa cum sunt. Imaginati-va ca o persoana din secolul al XXX-lea ar gasi, cumva, acest forum de discutii. Credeti ca va avea o panorama autentica a ortodoxiei din secolul XXI?
Teza lui Boia este ca orice istorie este de fapt, voit sau nu, o mitificare si o mistificare. Desfiinteaza multe jaloane, aratand contextul in care au fost aceste create, in scopurile propagandistice cerute de "veacul acesta".
|
Ana-Maria, si tu stii, la fel de bine, ca istoricii stiu cum se face cercetarea. Nu trebuie sa le dam noi lectii.
Intrebi in ce baza considera ei ca dacii au fost prezenti peste tot in Europa: in baza ADN-ului. Stiint actuala permite aceasta cercetare. ADN-ul romanilor este f putin modificat fata de ADN-ul dacilor. La italieni ADN-ul s-a modificat mai mult, datorita amestecului cu alte popoare.
Eu nu sunt istoric, deci nu pot decat sa reproduc ceea ce am citit si auzit. Dar la fel de bine ai fi putut auzi si tu, daca urmareai filmele, ale caror link le-am dat cateva pagini in urma. Asta, bineinteles, daca vrei sa stii. Dar daca ti-ai facut o parere in baza filosofiei lui Boia - filosofia fiind pura logica omeneasca, fara dovezi - atunci nu mai am nimic de adaugat.
Ca absolventa de filologie e OK; dar ca crestina, nu e OK, caci crestinul vrea sa stie adevarul, nu fantezii logice.
Si nu vad ce ar putea fi rau in faptul ca dacii s-au raspandit pe tot teritoriul Europei?!? Ne e frica de ceva, odata ce altii sunt de acord cu acest lucru?!? In sfarsit putem intelege si noi ca nu suntem poporul acela umil, care doar tanjeste dupa nivelul de trai vest-european, ci suntem o natie cu radacini adanci, care se inrudeste cu cele mai vechi populatii din Europa. Ar fi fost mai bine sa fim popor migrator?!? Sunt sigura ca nu.