View Single Post
Vechi 11.12.2012, 15:24:28
addavv addavv is offline
Member

Data înregistrării: 05.12.2010
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Fiecare sa-si intrebe parintele duhovnic.

Am fost in situatia in care urma sa fac o operatie. M-am spovedit cu cateva zile inainte, dar deoarece inca nu trecuse de tot perioada cu pricina, parintele mi-a zis ca nu ma poate si impartasi, dar sa ma duc cu incredere la operatie ca totul va fi bine.

Din cele ce am mai citit am aflat ca necuratia sta in actul atingerii de un obiect sfant sau sfintit, nu ca ar fi femeia necurata in vreun fel.

"Putem însă împinge lucrurile și mai departe: ne punem întrebarea care este sursa necurăției? Să fie oare curgerea sângelui în sine? Trebuie aici să ne aducem aminte de o chestiune pe care am mai discutat-o, în legătură cu sacrificiul vacii roșii. Există și necurăție produsă de un obiect foarte sfânt, caz în care sursa necurăției nu stă în obiectul atins, ci în actul atingerii. În Mișna, tratatul Yadayim 4:6, se arată că existau discuții între saduchei și farisei cu privire la faptul că sfințenia cărților canonice producea necurăția mâinilor (Jacob Neusner, The Mishna. A New Translation, Yale University Press, New Haven, 1988, p. 1130). Exemplul de mai sus ne ajută să înțelegem că nu neapărat un obiect care produce necurăție este în sine necurat. Necurăția poate proveni din atingerea lui, el în sine fiind sfânt. Ca atunci când, dacă am da buzna în Sfântul Altar, ne agonisim păcat, nu pentru că altarul e necurat, ci pentru că am intrat nepregătiți, fără binecuvântare!"

Fragmentul este preluat din Ziarul "Lumina"
http://www.ziarullumina.ro/articole;...-necurata.html
(explicatiile sunt f amanuntite, complexe; este mentionata acolo si femeia care se afla in perioada lunara)
Reply With Quote