View Single Post
Vechi 12.12.2012, 10:13:25
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Claudiu_FT Vezi mesajul
IN OPINIA MEA:
1. Omul este ''corana creatiei'', deci implicit cea mai superioara fiinta materiala si spirituala creata de Dumnezeu. Din cate am inteles, in viziunea oamenilor care au speculat o intalnire dintre omenire si extraterestrii, acestia din urma ar avea puterea sa domine pe oameni, deci ar fi superiori, ceea ce ar intra in contradictie cu invatatura crestina despre om.
Depinde din ce punct de vedere privim superioritatea.
a) Daca o privim trupeste, fiziologic, senznorial... atunci da, consider ca putem accepta fara nici o problema aceste presupuneri intrucat chiar si pe planeta noastra, exista specii de animale mult mai performante din punct de vedere fiziologic, senzorial (reamintesc: ecolocatia delfinului, mirosul ursului, vazul vulturilui)

b) Daca insa privim suprioritatea din punct de vedere al conlucrarii ontologice firesti cu harul Duhului Sfant, atunci consider ca raspunsul teologic este categoric negativ, intrucat toata creatia (vazuta: universul si nevazuta: "cerul"-lumea spirituala) este hristocentrica.

Asadar, din punct de vedere al "dominarii" oamenilor de catre ipotetice specii extratereste, sunt de parere ca trebuie sa avem in inima si minte cuvintele Domnului Iisus Hristos: "Biserica Mea, portile iadului nu o vor birui". Deci Biserica va ramane... indiferent de ce se va intampla pe Terra sau in univers, intucat asa cum afirmam anterior, conform teologiei ortodoxe ceea ce va ramane din acest univers este doar Biserica, care va continua sa existe "in cerul cel nou si pamantul cel nou", iar noi ortodocsii crestini "in Biserica fiind in cer ni se pare a fi" caci in Biserica, prin Sfintele Taine noi deja pregustam ziua a 8-a, ziua vesniciei, "cerul nou si pamantul cel nou"... evident toate intru Hristos Iisus cel inviat din morti "pentru care au fost facute toate cele din ceruri si de pe pamant".

Citat:
2. Tot ceea ce ne inconjoara, e un ''decor'' oferit omului de catre Creator. Contempland acest ''decor'', suntem indemnati sa constientizam prezenta unui Creator. In opinia mea, cosmosul prin imensitatea lui, reflecta maretia lui Dumnezeu. Prin aceasta maretie, care
fascineaza mintea umana, noi trebuie sa realizam cat de mici suntem si stiintific vorbind, suntem doar un punct infim in abisul nemarginit al universului. Acest lucru cere omului smerenia, o calitatea care il aproprie foarte mult de Dumnezeu. ''O inima smerita si infranata, Dumnezeu nu o va urgisi''. Deci, ''cerurile arata slava lui Dumnezeu'' (imi cer scuze daca nu am transpus bine acest fragment de citat din Biblie).
Sunt de acord cu asertiunea dvs., insa doresc sa subliniez ca OMUL pentru care au fost facute toate este Iisus Hristos (Dumnezeu adevarat si om adevarat) si nu Adam.

Citat:
3. Nu sunt foarte bine informat in acest domeniu, nu ma fascineaza deloc. Insa am observat, ca toate aceste teorii vin din occident, in special din SUA. Respect mult oamenii din aceste zone, care au dat viata umanismului si au adus atatea beneficii omenirii, de care ne bucuram cu totii in ziua de azi. Insa pe plan spiritual, trebuie sa zic cu parerea de rau, SUA a ajuns un ghiveci de convingeri si religii. Multi oameni de acolo dupa ce se infructa din abundenta lucrurilor materiale isi dau seama ca acest lucru nu da nici un sens vietii lor. Nu am fost niciodata in SUA, nici macar in occident (au fost cateva scurte excursii), insa din ce citesc in presa si analizand toate informatiile care vin din acesta zona (in special din zona SUA), imi dau seama ca acesti oameni au ajuns in deznadejde si cauta cu disperare un liman spiritual sau cel putin unul metafizic.
Din nefericirea realitatea sumbra din societatea contemporana bazata pe morala evolutionista ateista (in care omul este doar "un morman de celule", iar scopul vietii este unul exclsuiv senzorial, binele fiind asociat satisfacerii senzoriale iar raul fiind asociat neputintei satisfacerii senzoriale cantitative) este cea surprinsa de dvs in paragraful de mai sus.

In aceea ce priveste umanismul, renasterea, iluminismul acestea sunt pertinente din punct de vedere al ingnorantei existentiale insa sunt impertinente prin abdandonarea hristocentrismului si inlocuirea lui cu un antropocentrism egoist, consumist egocentrist.
Dupa parerea mea solutia este umanismul, renasterea, iluminismul: hristocentric.

Citat:
In concluzie, orice crestin ar trebui sa ignore aceste teorii si amagiri. Inainte de acccepta anumite idei, ar trebui sa analizam de unde vin aceste idei: de unde e pace si armonie sau de unde e tulburare si deznadejde.
Nu sunt de acord cu opinia exprimata de dvs conform careia solutia este ignoarare, intrucat multi oameni sunt prinsi aceste mreje ale indolatriei senzoriale, a idolatrizarii omului... a nihilismului, ateismului.

Sunt de parere ca Biserica trebuie sa raspunda adecvat problemelor lumii contemporane caci Hristos Iisus pe toti oamenii ne iubeste si vrea ca "toti oamenii la constiinta Adevarului sa ajunga" si "veti cunoaste Adevarul iar adevarul va va face liberi" evident de pacate, patimi, legatrui (mai mult sau mai putin constiente sau voluntare) cu duhurile necurare, moarte.

Consider ca modul in care Sfantul Luca al Crimeii confera paradigmei stiintifice actuale (mecanica clasica, mecanica cuantica, teoria relativitatii, teoria BiG Bang, genetica...) un sens hristocentric, conform metodologiei si modelului Sfintilor Parinti, este adecvat si pertinet. Astfel se arata ca intre stiinta si teologie nu poate exista conflict intrucat domeniile sunt diferite (fizica si metafizica) ci conflictul este doar in domeniul metafizic intre teologie si filozofie (ateista, agnostica, deista etc).

Citat:
Toate cele bune!
Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote