View Single Post
Vechi 12.12.2012, 12:52:54
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Dumnezeu nu poate fi demonstrat "stiintific", cel putin nu asa cum este inteleasa stiinta la ora actuala.

Asadar din start, orice teorie stiintifica care vrea sa-L includa sau excluda pe Dumnezeu din Creatiei, este un esec din start, de fapt nici nu mai vorbim de stiinta ci de ideologie si din pacate, din aceasta perspectiva sunt destui care se vor oameni de stiinta dar de fapt sunt slujitorii unui crez care doresc sa-l impuna ca un punct de vedere stiintific.

Evolutionistii fac o fatala greseala atunci cand pleaca de la premiza ca pot demonstra aparitia Creatiei fara a implica altceva decat mecanisme fizico-chimice angrenate haotic.

Un credincios autentic si rational nu poate decat sa puna la indoiala acest aspect, trebuie sa fie constient ca o demonstratie categorica si indubitabila a opusului este imposibila la ora actuala.

Din acest punct de vedere, creationismul care implica apelul la cunoasterea stiintifica cred ca este mai mult decat suficient.

Nu l-as numi tocmai "creationism stiintific" pentru ca ceea ce s-a consacrat ca atare are, cred, caderile lui.

In ceea ce priveste creationismul evolutionist, nu stiu daca reuseste sa faca un pas mult mai departe (desi probabil isi propune sa acopere minusurile "creationismului stiintific") si risca, mai mult, sa primeasca condamnari din ambele parti.

Pentru un credincios, cred ca e suficient sa stie ca Dumnezeu este Creatorul si sa accepte ca procesul efectiv prin care a fost creata lumea este si va ramane un mister pana la sfarsitul veacurilor.

Iar daca tine musai sa discute cu un evolutionist, e suficient sa stie si sa-i arate partile goale din teoria, sau mai bine zis, crezul lui.
In mare sunt de acord cu afirmatiile tale si apreciez efortul si onestitatea ta.

Totusi remarc folosirea conceptului de "evolutionism" in sens reductionist, ceea ce consider ca nu este adecvat.

Pentru mai multe detalii legate de "evolutionism" precum si de creationism evolutionist teist, recomand:

LECOURT Dominique, Dicționar de istoria și filozofia științelor, trad. (coord) Laurențiu Zoicas, București: Polirom, 2009.

P.S. Creationismul (pseduo)stiintific ("intelligent design", plan inteligent) consider ca este indadecvat inclusiv din punct de vedere teologic ortodox, intrucat din punct de vedere stiintific ilaritatea si elucubranta sunt evidente.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote