Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Mosoiu (dogmatica ortodoxa) ne aduce in atentie invatatura patristica despre "logoi" (ratiuni seminale):
"Profesorul Nicolae Chițescu a reliefat în teologia română tema raționalității lumii. Prologul ioaneic ni-L prezintă pe Fiul lui Dumnezeu în calitate de Logos împreună Creator cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, Cel care întru ale Sale a venit. Nu se spune însă explicit că El a sădit acei logoi, rațiuni seminale în creație, în schimb, Sfânta Tradiție, prin con-glăsuirea unor Sf.Părinți, ne oferă temeiuri clare, de aceea profesorul român consideră că învățătura despre paradigmele divine și implicit despre logoi, trebuie cinstită în calitate de teologumen, “având temei explicit în una din coloanele Revelației dumnezeiești și circulând în Teologia creștină” . Această învățătură “deschide un luminiș în întunericul care planează asupra preludiului creației. A fost pregătită de înțelepții pâgâni, care au meritat să pătrundă până în tinda Bisericii creștine, prin înălțimea învățăturii lor (cunoscută de ei din Revelația mozaică, sau din cea primordială, potrivit admiratorilor lor creștini). Ce lucru adânc și minunat este să pătrunzi până în străfundurile de taină ale planurilor dumnezeiești cu privire la creație!” . Potrivit profesorului Nicolae Chițescu, paradigmele sunt modelele dumnezeiești veșnice iar logoi sau rațiunile seminale, rationes seminales sunt legile firești, sau cauzele producătoare și raționale în univers; deosebirea esențială între paradigme și logoi fiind aceea că ei aparțin planului temporal și lumii empirice, pe când paradigmele “preexistă sintetic în Dumnezeu, ca elemente primordiale ale oricărei realități” , iar energiile dumnezeiești necreate sunt rațiunile în acțiunea creatoare și susținătoare a făpturilor.
Prin urmare, raționalitaea lumii se datorează rațiunilor (logoi) ( ) sădite de Logos-ul dumnezeiesc. Pentru Sfântul Maxim Mărturisitorul, logos-ul unui existent este principiul sau rațiunea sa esențială, ceea ce-l definește fundamental și-l caracterizează ca atare, și, de asemenea, finalitatea sa, pe scurt rațiunea sa de a fi în dublul sens menționat. Principiul și finalitatea sa sunt în Dumnezeu, de aceea cuvântul logos are și un sens duhovnicesc. Faptul că orice există corespunde unui logos, face ca diversitatea lumii create și singularitatea fiecărui existent să fie fondată în Dumnezeu ( ). Această valorizare a particularului, care conservă independența și existența individuală a celor create, se opune fundamental concepției platoniciene potrivit căreia particularul este o cădere din universal (Ideile sau Esențele). Orice existent are în același timp un logos care-l situează într-un gen (genos), într-o specie (eidos), și care-i definește esența (ousia) sau natura (physis) (Sfântul Maxim se referă adesea la acest logos fundamental al naturii - logos tes physeos), un logos care-i definește constituția (krasis), logoi care-i definesc puterea, respectiv lucrarea, pasiunea, și, de asemenea, ceea ce-i este propriu în legătură cu cantitatea, calitatea, relația, locul, timpul, poziția, mișcarea, stabilitatea ( ), precum și un mare număr de alți logoi care corespund calităților sale multiple. În conformitate cu toți acești logoi, toate cele ce există “au o ordine și o permanență, și nu se îndepărtează cu nimic de proprietatea lor naturală, nici nu se schimbă în altceva, nici nu se amestecă”( ). Anumiți logoi au astfel o funcție particularizantă, pentru ca lucrurile să nu se confunde, iar alții au o funcție unificatoare, pentru a se ajunge la o unitate supremă ( ), în lume existând în același timp “o diferență indivizibilă” și o “particularitate inconfundabilă” ( ). Unitatea desăvârșită a logoi-lor este realizată în și prin Logos-ul, Cuvântul lui Dunnezeu ( ), care este începutul și sfârșitul (finalitatea) tuturor logoi-lor ( ), întrucât sunt conținuți și subzistă în El înainte ca toate cele create să fi fost aduse la existență ( ). Prin urmare orice creatură există, prin logos-ul său, virtual în Dumnezeu mai înainte de veci, dar în mod actual, potrivit aceluiași logos, începe să fie atunci când Dumnezeu, potrivit înțelepciunii Sale, a socotit oportun s-o creeze ( ). “Momentul favorabil” conținut în logos-ul fiecărei creaturi transformă o viziune cronologică în împlinirea “kairologică” și eshatologică a timpului, succesiunea în trecere, în “paște”. Odată create potrivit unui logos, Dumnezeu, prin Providența Sa, le conservă, le actualizează potențialitățile (creaturile înzestrate cu rațiune și cu liber arbitru contribuie ele însele la această actualizare) și le conduce înspre Sine ( ). "
Doamne ajuta.
Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos spre a face voia LUI si nu pe a noastra.
__________________
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Last edited by Eugen7; 12.12.2012 at 14:06:47.
|