Citat:
În prealabil postat de UNNOOM
Alte argumente cu caracter nereligios nu pot fi aduse?
|
Un argument care poate fi acceptat de toată lumea este nevoia de sens. Iar cei care au găsit sens în viață sunt cei care au trăit (trăiesc) pentru ceva (cineva).
Îmi amintesc o vorbă a lui Al. Paleologu: „Viața nu merită trăită dacă nu crezi în ceva pentru care ești gata să mori”.
Acest ceva poate fi diferit de la om la om, dar în tot cazul trebuie să fie ceva generos ca să dea sens, ca să te scape, adică, de tine și de preocuparea de tine însuți, transpunându-te în altc(in)eva. Iar asta se cheamă iubire dăruitoare (jertfelnică).
Viktor Frankl a fost un psihiatru vienez care a trecut prin lagărele naziste. Și-a pierdut atunci, mi se pare, soția (sau logodnica), cred că și părinții. În tragediile cumplite pe care le trăiau tovarășii săi mulți deznădăjduiau (și atunci se prăbușeau, clacau, mureau) pentru că nu mai găseau sens în viață. Nu mai aveau pentru ce să trăiască. La întrebarea lor: „Ce să mai aștept de la viață?”, Frankl le spunea: „Nu te întreba ce să aștepți tu de la viață, ci ce așteaptă viața de la tine”. Dacă trăiești înseamnă că ai un rost, că exiști pentru ceva, că ești dator să faci ceva: pentru opera pe care ai început-o, pentru copilul care are nevoie de tine...
Revenind: pentru cei ce se căsătoresc sensul cel mai firesc, cel mai la îndemână al căsătoriei lor îl dau copiii, în viețile cărora se transpun împreună. Și cred că pentru a se elibera de toate rezervele de egoism (care ucide sufletul) e nevoie de mai mulți copii. Cred că zâmbetul care-l au mereu pe chip cei cu mulți copii vine din libertatea lăuntrică pe care au câștigat-o prin ei, eliberați de lanțurile iubirii de sine care ne încătușează tuturor inimile.
Cei care refuză copiii își refuză propria libertate.