View Single Post
Vechi 04.11.2007, 00:04:10
ancah
Guest

Implicit

Despre Drepturile Romanilor.

Art. 5. - Romanii, fara deosebire de origine etnica, de limba sau de religie, se bucura de libertatea constintei,
de libertatea presei, de libertatea intrunilor, de libertatea de asociatie si de toate libertatile si drepturile
stabilite prin legi.

Art. 6. - Constitutiunea de fata si celelalte legi relative la drepturile politice determina cari sunt, osebit de
calitatea de Roman, conditiunile necesarre pentru exercitarea acestor drepturi.
Legi speciale, votate, cu majoritate de doua treimi, vor determina conditiunile sub cari femeile pot avea
exercitiul drepturilor politice.
Drepturile civile ale femeilor se vor stabili pe baza deplinei egalitati a celor doua sexe.

Art. 7. - Deosebirea de credinte religiose si confesiuni; de origina etnica si de limba, nu constitue in Romania
o piedica spre a dobandi drepturile civile si a le execita.

Numai naturalizarea aseamana pe strain cu Romanul pentru exercitarea drepturilor politice.
Naturalizarea se acorda in mod individual de Consiliul de Ministri; in urma constatarii unei comisiuni; compusa
din: primul-presedinte si presedintii Curtii de apel din Capitala Tarii, ca solicitantul indeplineste conditiunile
legale.
O lege speciala va determina conditiunile si procedura prin care strainii dobandesc naturalizarea.
Naturalizare nu are efect retroactiv. Sotia si copiii minori profita, in conditiunile prevazute de lege, de
naturalizarea sotului sau tatalui.

Art. 8. - Nu se admite in Stat nici o deosebire de nastere sau de clase sociale.
Toti Romanii, fara deosebire de origina etnica, de limba sau de religie, sunt egali inaintea legii si datori a
contribui fara osebire la darile si sarcinile publice.
Numai ei sunt admisibili in functiunile si demnitatile publice, civile si militare.
Legi speciale vor determina Statutul functionarilor publici.
Strainii nu pot fi admisi in functiunile publice decat in casuri exceptionale si anume statornicite de legi.

Art. 9. - Toti strainii aflatori pe pamantul Romaniei se bucura de protectiunea data de legi persoanelor si
averilor in genere.

Art. 10. - Toate privilegiile de orice natura, scutirile monopolurile de clasa sunt oprite pentru totdeauna in
Statul Roman.
Titulurile de noblete sunt si raman neadmise in Statul Roman.
Decoratiunile straine se vor purta de romani numai cu autorizarea Regelui.

Art. 11. - Libertatea individuala este garantata.
Nimeni nu poate fi detinut sau arestat decit in puterea unui mandat judecatoresc motivat care trebue sa-i fie
comunicat in momentul arestarii sau cel mai tarziu in 24 ore dupa detinere sau arestare.
In caz de vina vadita, detinerea sau arestarea se poate face imediat, iar mandatul se va emite in 24 ore si i se
va comunica conform aliniatului precedent.

Art. 12. - Nimeni nu poate fi sustras in contra vointei sale dela judecatorii ce-i da legea.

Art. 13. - Domiciliul este neviolabil.
Nici o vizitare a domiciliului nu se poate face decat de autoritatile competente, in cazurile anume prevazute de
lege si potrivit formelor de ea prescrise.

Art. 14. - Nici o pedeapsa nu poate fi infiintata, nici aplicata decit in puterea unei legi.

Art. 15. - Nici o lege nu poate infiinta pedeapsa confiscarii averilor.

Art. 16. - Pedeapsa cu moartea nu se va putea reinfiinta afara de cazurile prevazute in codul penal militar in
timp de rasboi. ================================================== ===============

Acestea sunt drepturile romanilor, care difera putin de drepturile omului, caci romanii nu au dreptul la "libertatea constiintei" ci "se bucura de libertatea constintei".
Cautand cuvantul "constinta" in DEX, nu l-am gasit. Nu imi dau seama daca la romani e vorba de "libertatea de constiinta" sau de "libertatea de constienta", caci nu vad nici unul dintre aceste cuvinte alaturi de cuvantul libertate.
Pana una,alta, romanii se bucura de "libertatea de constinta", fara sa stie ce inseamna libertatea pe care o au; eu cel putin nu stiu. Ma intreb atunci, la ce ne ajuta sa avem aceasta libertate? Sa fie o greseala? Nu, caci am mai gasit: "asaltul constintei", "raportul conștinței morale cu legea morală", "prin trezirea Constintei nu exclude ca...", etc.
Poate cineva sa ma lumineze si pe mine ce este aceasta CONSTINTA, de a carei libertate ma bucur, dar de care nu am habar ce este...
multumiri anticipate.

Reply With Quote