Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu
In privinta "evolutionismului creationist": cum se impaca acesta cu primul capitol din cartea Facerii?
|
Creationismul evolutionist teist sustine hristocentrismul existential al creatiei (univers, antropologie), acceptand informatiile oferite de diversele paradigme stiintifice despre modul CUM functioneaza universul si conferindu-le un sens existential hristocentric din punct de vedere al cauzei si al scopului.
Creationismul evolutionist teist pastreaza distictia clara intre fizic si metafizic, intre stiinta si teologie (precum si filozofie in ceea ce priveste metafizicul), intre epistemologie si gnoseologie, intre explicatiile stiintifice (exclusiv in ceea ce priveste modul de functionare al unoversului) si vederea duhovniceasca, intre viata biologica si viata Duhovniceasca.
Creationismul evolutionist teist nu isi propune sa explice tainele Bisericii in limbaj stiintifico-filozoific paradigmatic (taina creatiei omului, taina intruparii Logosului, taina invierii Mnautuitorului... Sfintele Taine) ci din punct de vedere duhovnicesc isi propne sa indemne omul sa vina la Sfanta Biserica sa traiasca Sfintele Taine pentru a-L cunoaste personal pe Iisus Hristos si Maica Domnului si Sfintii Domnului si Sfintii ingeri buni.
Primele 2 capitole din cartea Facerii nu au ca scop o prezentare stiintifica a modului exact in care Dumenzeu a facut creatia, ci scopul principal este acela de a artata CINE este Creatorul si nu acela de a detalia stiintific CUM a fost facuta Creatia.
Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu
Adica, una din doua este gresita: ori Facerea care nu se potriveste cu "erele geologice", ori evolutionismul. La care din cele doua sunteti dispusi sa renuntati, sau, mai bine zis, pe care sunteti dispusi sa o modificati astfel incat sa se potriveasca?
|
Nu sunt de acord cu opinia dvs conform careia Sfanta Scriptura este un manual de stiinta iar Facerea trebuie interpretata ad litteram.
Omul este creat din pamant, in mod tainic (ce nu poate fi explicat in cuvinte omenesti ci poate fi inteleasa doar duhovniceste)... iar viata atat biologica cat si duhovniceasca o are prin harul Duhului Sfant.
Din punct de vedere antropologic ontologic hristocentric nu are importanta daca omul e facut direct din pamant (materie) sau ca Dumnezeu a intervenit in lantul evolutiv al trupului, intrucat fara Iisus Hristos, fara Sfintele Taine, fara Sfanta Biserica suntem nimic.... suntem pamant... nimic.
De asemnea consider asertiunea dvs reductionist lapidara ca fiind inadecvata in ceea ce priveste interpretarea Facerii.
Sunt de parere ca trebuie sa ne smerim in fata Creatorului si sa intelegem ca EL a creat din nimic universul si ca pe EL nu il putem vedea cum proniaza decat duhovniceste si nicidecum stiintific.
Reamintesc ca o credinta intr-un Dumnezeu explicativ este inadecvata (fiind idolatra) si straina de ortodoxia crestina care afirma credinta intr-un Dumnezeu iubitor, datator de viata, idumnezeitor al omului orin har.
Doamne ajuta.