Citat:
În prealabil postat de leonte
Mintea si trairile launtrice sunt in alcatuirea sufletului nostru. . .
Nadejdea si credinta pot fi recunoscute de noi asemeni sentimentelor, iar "inima" o putem asemana ca un vas in care nu poti pune lichide diferite simultan, ci doar pe rand.
Nadejdea, credinta, sentimentul datoriei, loialitatea, milostivirea, sunt ca niste bauturi sanatoase pentru mintea omului, care se intareste si nu se mai lasa ispitita spre moarte.
Pustnicul merge in salbaticie sa exerseze nadejdea in mijlocul primejdiilor. Care dintre noi s-ar incumeta sa doarma vreo cateva nopti sub cerul liber, in salbaticie, chiar in vreme de vara? Daca vine un lup, daca vine un sarpe, daca ma musca vreo insecta?
Comfortul vietuirii in cetate amorteste intru totul aceasta vlaga duhovniceasca, a nadajduirii in vreme de primejdie. Iar cand vine peste noi acel ceas de cumpana, indata ne pierdem cu firea, ca si un baietel neinstruit ce s-a avantat intr-o batalie. In acele momente, de care nici unul dintre noi nu suntem lipsiti, ne dam in vileag toata neputinta si tot animalismul cu care ne-am deprins intr-o viata de trandavie mentala si desmierdare si de implinire a poftelor si a ignorantei fata de fiinta launtrica. (nu spun ca sa fie spus, ci spun fiind c-as-am ajuns)
. .. Cuviosii parinti ce au ajuns a avea o astfel de minte, cladita pe nadejde, pe credinta si in zeci de ani de vietuire in buna randuiala, nu se mai minunau cand asistau la minuni, adica la suprafiresc. Caci pentru ei, aceasta le era noua fire a lucrurilor.
|
Confortul vietuirii in cetate este o mare incercare pentru noi , draga Leonte ! Fericiti sunt cei ce nu au acest "confort" plin de ispite de tot felul , apoi depinde de fiecare in parte cum isi organizeaza viata in "cetate" , ce fel de confort alege , spre ce isi indreapta gandul si dorirea . In clipele grele , de incercari si de ispite , imi aleg cotisorul meu de ruga , special creat cu ajutorul Bunului Dumnezeu , unde candela lumineaza mereu , inconjurata de Sfintele Icoane , si fug la Maica Domnului in primul rand , care este puternica mea izbavitoare si luminarea sufletului meu . O uitam , Leonte , pe cea care a nascut pe Dumnezeu cu trup , pe Omul purtator de Dumnezeu si Dumnezeul purtator de Om ! Nu trebuie sa cautam pustia , pentru ca ar fi semn de lasitate , ci trebuie sa ne purtam Crucea fiecare acolo unde suntem , in cazul nostru aici , in mijlocul marii turbate , si sa avem evlavie multa fata de Maicuta noastra a tuturor , caci am avut aceasta mare sansa sa o avem alaturea pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu , si orice filozofie care se situeaza pe alte coordonate este falsa si inselatoare din toate punctele de vedere .
Vezi , draga Leonte , ce putin ne trebuie pentru "pustia" noastra ?
Chiar inainte de a reintra pe forum , am stat in coltisorul meu si m-am rugat Maicii Domnului ! Am o comoara de carte , circa 800 de pagini de Acatiste , care te rog sa ma crezi ca fac mari minuni prin citirea si
trairea lor !
Este imposibil , draga Leonte , sa inotam noi singuri , dupa mintea noastra in marea aceasta turbata , te rog sa ma crezi frate draga !
Bucura-te , Izbavitoare , care pe noi , cei necajiti , din chinuri , din nevoi si din moarte ne izbavesti !
Amin!+