Citat:
În prealabil postat de Marius22
Nu m-am intrebat niciodata daca ingerii au sau nu corzi vocale. Sfanta Scriptura ne ofera numerose marturii potrivit carora puterile netrupesti pot grai ("Bucura-te Marie!", buna vestire adusa de Sfantul Arhanghel Gavriil Fecioarei Maria ) sau chiar canta ("Sfant, Sfant, Sfant"). Prin cele spuse, am incercat sa subliniez, mai exact, tainica asemanare la care face referire si heruvicul: "Noi, care pe Heruvimi cu taina inchipuim, si facatoarei de viata Treimi intreit-sfanta cantare aducem".
Ce anume aveti in vedere cand marturisiti ca ingerii sunt lipsiti de liberul arbitru? L-au avut, fapt dovedit prin actul caderii unora dintre ei, sau, intarindu-se in bine, l-au pierdut, nemaiputand sa aleaga decat a urma voii lui Dumnezeu?
|
Pentru primul raspuns, multumiri pentru sinceritate. Faptul ca suntem in acord este o dovada ca ne hranim din acelasi duh.
Despre a doua parte, am sa evoc o parere pur personala, fara sa am habar in acest moment daca mi-o mai impartasete sau nu vreun alt cult religios.
Omul are posibilitatea de a-si cauta placeri in diverse activitati, si este ingaduit sa se bucure chiar si de pacat, daca asa vream omul. Pentru ingeri, singura bucurie este sa-i slujeasca lui Dumnezeu cu acaeeasi ravna cu care sotia gateste pentru sotul ei drag, sau asa cum sotul trudeste pentru ca familia sa-i fie ocrotita si indestulata. Pentru ei, a gusta din pacat este o scarba, de aceea ei nu sunt tentati de ceea ce noi numim rau. Omul, fiind chipul si asemanarea lui Dumnezeu, prin zidire, trebuie sa se faca chip si asemanre prin fapta, dar are dreptul sa aleaga si alt parcurs. Omul se poate bucura de prostie, de fanatism, de ignoranta, de razbunare, de aroganta, ... se poate bucura in sensul ca traieste iluzia unei impliniri.
Eu nu pot gasi bucurie si odihna in manele sau in muzica de petrecere (nici populara nici moderna) altii pot. Mie imi lipseste ceva, undeva in trecutul meu, ceva m-a scarbit. Eu
nu ma abtin de la a asculta sau de la a participa la astfel de evenimente, ci pur si simplu mi se par puerile si copilaresti. Eu nu pot fi catalogat ca luptat de astfel de ispite... Paralela aceasta nu e tocmai ideala, dar ... <<<n-am gasit alta rima>>.