Subiect: zilele creatiei
View Single Post
Vechi 18.12.2012, 12:02:53
Ciprian Mustiata Ciprian Mustiata is offline
Banned

Data înregistrării: 22.11.2012
Locație: Madrid, Spania
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
da, "osutafaraunu" e un copil bun;
(...)
la fel si dumneavoastra, nu ati ales forumurile baptiste in mod exclusiv, alegand sa frecventati si unul ortodox, deoarece in strafundul sufletului iubiti nespus de mult Ortodoxia, iar fariseismul pe care l-ati intalnit la baptisti v-a lasat un gust amar, si banii pierduti acolo prin zeciuieli acum ii regretati ! ce sa zic...sunteti binevenit in mijlocul nostru!
Domnule Cornel Urs, va rog sa cresteti si sa va educati! Inainte de toate "zeciuala" este o practica Vechi Testamentala, dar indiferent daca dumneavoastra considerati ca e bine sau nu sa o dati, si credeti ca am gasit "fariseism" la baptisti, baptistii nu dau zeciuala! Cine v-a invatat asta? Imi puteti da o sursa unde baptistii o dau?

Este usor sa vedeti de ce m-am alaturat forumului (am sotia ortodoxa si am dorit sa aflu daca pot face nunta in Romania, dar am aflat ca o pot face in cadrul BO Ruse in cele din urma), si este la fel de usor sa vedeti de ce am raspuns aici, insa cu siguranta, dat fiind la ce subiecte se pare ca raspund, probabil nici sa vreau nu pot deveni ortodox (in cadrul BOR) cel putin. Am inteles ca daca nu-s ultranationalist si nu-s dispus sa mor/omor pentru tara, nu pot fi ortodox (pozitia domnului Iluminatu), ca daca nu pot sa cred in pozitia duhovnicului (si dat fiind ce sansa e sa dau de un duhovnic ce nu accepta bazele evolutiei), nu pot fi crestin, ortodoxia nu e de mine. Cel putin nu asta.

Sunt multe lucruri ce sunt curios despre Ortodoxie, dar la nivel istoric. De ce este separatia intre BO Romana si Rusa. As vrea sa stiu mai multe de o BO ce are ritualuri mai vechi ortodoxe (BO Armeana sau Etiopiana) si sa vad ce probabil insemna proto-ortodoxie. As vrea sa stiu ce considera BO despre pasajele adaugate/modificate (de genul Ev. Marcu ultimul capitol, Ev. Ioan), ce considera BO despre Ipoteza Documentara.

Motivele sunt tocmai ca sotia mea este ortodoxa si o tratez cu respect, si aceste informatii pot sa ma faca sa inteleg unde este "linia" in care pot discuta anumite subiecte.

A deveni ortodox inseamna sa vad o crestinatate vie, onesta si simpla. Ortodoxul tipic nu o ofera, si cand ajung sa vad unii ortodocsi ajung mai depresiv decat am plecat doar sa discut subiectele ce voiam sa le aflu. Cu siguranta "ajuta" ca de multe ori cand deschid discutia cu un ortodox, el incepe ca sunt "sectar", "ratacit de la biserica mama" si o multime de atacuri la adresa lui Luther, Calvin, sau a faptelor pastorului X, dar daca argumentul s-ar intoarce si as zice de invatatura lui X, a faptelor preotului Y sunt dat afara pe usa. Acest "dialog" eu unul sunt obosit. De cate ori am auzit ca "protestantii fac magar pe Iisus daca il scriu ca Isus", si nu-mi dau nici o referinta.

Daca v-as intalni, ce credeti ca m-ar face sa devin vreodata crestin ortodox, stiind ca daca ati fi imaginea lui Hristos, ati avea o atitudine de iubire a pacatosului (considerand ca ma vedeti asa), nu una in care ma faceti cu oua si cu otet.

De asta va repet, cresteti (in credinta), si nu inventati ipoteze ca orice "alien" este intr-o dragoste nespusa de ortodoxie. Daca pe osutafaraunu il "roade credinta", nu pot sa o afirm, dar cu siguranta pot sa zic ca tot ce ziceti dumneavoastra e doar poate un vis al dumneavoastra asupra impresiei (neo)protestante despre ortodoxie, si cat de "corecta si onesta" este aceasta.

Last edited by Ciprian Mustiata; 18.12.2012 at 12:07:31.
Reply With Quote