Citat:
În prealabil postat de BIMB0
Cineva amintea faptul ca Iisus a venit nu sa schimbe legea ci sa o implineasca.
|
Asa este.
Dar propun sa corelam acel pasaj din Biblie in care Mantuitorul afirma ca a venit nu sa schimbe legea ci sa o implineasca, cu urmatorul text (desi am scris mai sus ca nu mai dau citate, mai dau unul singur):
"24. Astfel cã Legea ne-a fost cãlãuzã spre Hristos, pentru ca sã ne îndreptãm din credintã.
25. Iar dacã a venit credinþa, nu mai suntem sub cãlãuzã.
26. Cãci toti sunteti fii ai lui Dumnezeu prin credinta în Hristos Iisus."
Deci Legea VT a pregatit venirea lui Hristos. Prin jertfa sa, Hristos a implinit Legea.
Daca vreti sa dau un exemplu lumesc pentru intelegerea prin comparatie, as da exemplul Legii 10/2001 privind regimul juridic al imobilelor nationalizate.
Aceasta lege a fost si este in vigoare (ma rog, cu unele modificari si completari).
Ea se aplica, dar pana cand se vor incheia restituirile de imobile nationalizate (in natura, bani sau titluri la Fondul Proprietatea).
Cand acest proces se incheie, inceteaza si aplicabilitatea legii, fiind adus la indeplinire scopul pentru care a fost emisa.
O situatie similara exista in cazul VT, ale carui legi au pregatit venirea lui Hristos.
Deci probabil m-am exprimat gresit scriind ca a fost abrogat. Nu stiu exact care ar fi termenul juridic, dar banuiesc ca "desuet" ar fi un termen mai apropiat de realitate.