Citat:
În prealabil postat de AlinB
Doar printre cei care nu se pot rupe de societate si avantajele ei.
Dar nu oricine poate supravietui prin paduri.
|
Pentru monahi si monahii nu va fi o problema... caci ei au murit deja lumii si vietuiesc intru Hristos si pentru Hristos; "departe" de lume.
Biserica insa nu cuprinde doar monahismul ci si pe crestinii ortodocsi care traiesc "in lume dar nu cu lumea" (in sensul de "dupa pofata lumii"). Sa ne reamintim de prigoana demonului ateu comunist... si de suferinta Bisericii in acea perioada. (Exemplul Rusiei este elocvent).
Multi ortodocsi crestini au fost fortati sa apostazieze. Bisericile au fost distruse, clericii omorati si prigoniti...
Sunt de parere ca "ruperea de societate" nu este solutia cea mai potrivita, deoarece Iisus Hristos spune: "voi suntenti lumina lumii si sarea pamantului"... "asa sa lumineze faptele voastre bune inaintea oamenilor ca vazad purtarea voastra si ei sa creada"... "indrazniti Eu am biruit lumea" (cu sensul de pofta rea a lumii).
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Greu de spus prin ce se va remarca aceasta prigoana..intindere? severitate? etc.
|
Sunt de parere ca se va remarca prin toate cele 3 aspecte sublinitate: intesitatea prigoanei, intinderea globala precum si prin severitatea pedepselor care vor atinge culmea inumanului.
Oare am uitat de holocaust (Auschwitz)? Oare am uitat de gulag-urile comuniste? oare am uitat de Hirosima si Nagasaki?... ne sta mintea si inima in loc numai gand de gandim la astfel de atrocitati, insa tehnologia prezenta permite un iad si mai cumplit.
"Singurul lucru necesar pentru ca raul sa triumfe este ca cei buni sa nu faca nimic" (Edmund Burke)
Considerati ca este imposibil ca sa apara o minte umana diabolica precum cele mentionate anterior care sa considere ca "raul" in lume este cauzat fie de: crestini (in general, sau doar o parte: ortodocsi, romano-catolici, protestanti, neoprotestanti) sau de musulmani sau de evrei sau de budisti sau de atei... sau raul este cauzat rasial, sau etinic, sau national etc.... si sa inceapa exterminarea oamenilor din categoria respectiva cu mijlocele tehnologiei actuale?
Sau considerati ca demonii "au uitat"... sa indemne la un razboi cauzat de motive religioase (sau etnice, rasiale etc) care sa aiba acelasi efect devastator de exterminare a milioane... chiar miliarde de oameni cu potentialul devastator al tehnologiei militare actuale?
Suntem manipulati (de demoni, patimi si pacate evident) sa vedem cauza "raului" in alti oameni sa ignoram ca fiecare om (indiferent de rasa, religie, etnie, nationalitate, cultura etc) este dupa chipul si asemanarea lui Hristos Iisus (Dumenzeu adevarat si om adevarat) care vrea ca "toti oamenii la cunostinta Adevarului sa ajunga".
Propun un mic exercitiu imaginativ: sa presupunem ca in prezent ar ramane pe Terra doar ortodocsi crestini (ceilati oameni sa zicem ca ar fi teleportati pe o planeta x unde conditiile de viata sunt similare celor de pe Pamant). Oare Terra ar fi Raiul in aceasta situatie datoria faptului ca este locuita numai de ortodocsi crestini? numai de Biserica? Sunteti de parere ca am scapa de toate relele, ca ne-ar fi mai bine?
Consider ca raspunsul la acest mic exercitiu imaginativ este unul negativ... intrucat dusmanii omului sunt: patimile, pacatele si duhurile dracesti si nu omul... iar Adevarul si izvorul iubirii si al binelui este Iisus Hristos (Dumnezeu Adevarat si om adevarat).
Sunt multe Manastiri, sunt multe grupuri sociale exclusiv ortodox crestine... si totusi si acolo apar probleme la fel de grave din cazua patimilor, pacatelor, atacurilor duhurilor dracesti.
Multi sfinti au fost prigoniti si batjocoriti si dispretuiti de coreligionarii lor. (Filmul Ostrov este elcovent in acest sens si este destul de bine cunoscut. Si Sfantul Siluan Atonitul a avut o perioada in care "nu era privit cu ochi buni" de catre fratii vietuitori in manastire).
Sfintii Parinti de invata sa uram: patimile, pacatele si atacurile duhurilor necurate si nu omul... sa luam atitudine combativa adecvata fata de erezii si nu fata de omul eretic care se poate pocai. (Nu aducem in discutie cazurile extreme).
Aproapele nostru este orice om (indiferent de religie, rasa, etnie...) si aceasta reiese inechivoc atat din pilda samarineanului milostiv cat si din indemnul Sfantului Pavel: "iubiti pe toti oamenii mai ales pe cei de o credinta cu voi".
Doamne ajuta.