Subiect: IL Caragiale
View Single Post
Vechi 20.12.2012, 16:06:46
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adorcrysti Vezi mesajul
Intr-adevar alaturi de Creanga,Eminescu si Slavici,Ion Luca Caragiale este un mare autor drag noua,ce a lasat mostenire nenumarate opere litereare ce ne fac cinste noua tututor,aratand astefel bogatia cu care este inzestrat de Domnul poporul roman. Sa nu ne uitam stramosii ce ne-au facut noua cinste.Slava tie Doamne!
A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist roman. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg roman si unul dintre cei mai importanti scriitori romani. A fost ales membru al Academiei Romane post-mortem.
http://www.ilcaragiale.eu/
Asa este, adaug la cele spuse ca multe din scrierile sale se potrivesc zilelor noastre. Iata cateva fragmente:

"Cu cat se accentueaza criza aceasta economica si finantiara, care ne bantuie de atata vreme fara s-avem speranta a scapa asa de curand, cu atat mi se lamureste mai bine amintirea lucrurilor de pe vremea razboiului din urma ruso-romano-turc. N-am pretentia sa pricep economia politica si, prin urmare, nu voi cauta sa fac vreo paralela intre starea actuala economica si starea in care se afla tara noastra pana in ajunul marelui razboi. Stiu insa ca lumea toata se plangea tot asa de amar ca si astazi de lipsa banilor pe piata." Leac de criza

"Multe si de toate a incercat el in viata lui, ca sa si-o poata carpi de azi pe maine. A facut, fiindca si el era roman, a facut si politica: a parasit totdeauna opozitia, din cauza nemarginitei si injustei ei violente, in anul venirii ei la putere, si s-a alipit totdeauna de guvern, care in definitiv nu era asa de vinovat, cu cateva zile inainte de trecerea acestuia in opozitie. Si pe urma iar asa si tot asa." Canuta om sucit

"Eu: Ce mai spun gazetele, nene?
Nenea: Mofturi!" Moftul Roman

"Farfuridi(grav): Ne ducem, dar gandeste-te stimabile, ca suntem membrii aceluiasi partid... Cum ziceam adineaori amicului Branzovenescu: tradare sa fie (cu oarecare emotie) daca o cer interesele partidului, dar s-o stim si noi... De aceea eu totdeauna am repetat cu strabunii nostri, cu Mihai Bravul si Stefan cel Mare: iubesc tradarea (cu intentie), dar urasc pe tradatori... (schimband tonul, cu dezinvoltura.) Salutare, salutare, stimabile!" O scrisoare pierduta

"Am ascultat Pe-al nostru steag e scris unire! Asta-i! Asta-i! Asta-mi place! Bravos, baieti! Asta-i adevarata, si nu Desteapta-te, romane! Aia-i tanguitoare, ma, si noi am plans destul pana acuma. Ma, de-acum sa nu mai cantati pe taran cu plete lungi si cu fluierul de cioban la buze. Azi fluiera trenul. Sa-i faceti pe tarani un popor european." Romania Mare

"Lumea asta se aseamana cu un vast balci."
Reply With Quote