View Single Post
Vechi 22.12.2012, 12:32:01
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Scrisoarea unui preot către enoriașii săi - pr. Constantin Sturzu

<< continuare >>
Și nu-mi poate nimeni alina această durere a mea atâta vreme cât te știu pe tine departe, rătăcind, căutând să-ți astâmperi foamea cu roșcove (citește, te rog, capitolul 15 din Sfânta Evanghelie după Luca pentru a înțelege ce vreau să spun).
Scumpul meu prieten în Hristos Domnul,
Sunt multe lucruri pe care le putem face pe lumea aceasta. Unele ne umplu sufletul de bucurie, dar bucuria este ca o flacără de lumânare ce se stinge pe măsură ce se topește ceara. Altele ne umplu de amărăciune. Oricum ar fi, să luăm aminte la ce ne spune Sfântul Apostol Pavel: "Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva" (I Corinteni 6, 12). Un singur sfat aș îndrăzni să-ți dau, ca unul căruia i-a fost încredințată această misiune, a păstoririi: când îți faci planuri de orice fel, la sfârșit, peste toate câte ți le propui, adaugă ca prioritară intensificarea relației tale cu Dumnezeu. Dacă vrei sănătate, caută mai întâi pe Cel ce este "Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre". Dacă vrei mâncare (sau o masă mai bogată), apropie-te mai mult de cel ce ne hrănește minunat cu "sfintele și preacuratele Sale Taine". Dacă îți dorești un acoperiș deasupra capului, pune nădejdea ta către Cel ce "a întins cerul ca un cort" (Psalmi 103,3). Iar dacă te-ai săturat de sărăcie și vrei să scapi de obsedantele griji izvorând din nesiguranța zilei de mâine, citește zilnic aceste cuvinte rostite de Mântuitorul Iisus Hristos: "Nu vă îngrijiți pentru sufletul vostru ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana și trupul decât îmbrăcămintea?" (Matei 6, 25). Aceste cuvinte nu sunt doar un îndemn, ci sunt și o promisiune fermă pe care ne-o face Domnul: ai curajul să verifici dacă e adevărată? Testează-L pe Dumnezeu, dar așa, crezând din toată inima cuvintelor Lui. Și vei vedea că nu te înșală sau dezamăgește niciodată.
Și acum, hai să recapitulăm. Ai, pe de o parte, o mulțime de proiecte și de dorințe pe care le vrei împlinite, mai ales pentru anul ce stă să înceapă, 2013. Poți face asta de unul singur sau poți, pe de altă parte, să-L alegi pe Dumnezeu ca tovarăș, să începi întotdeauna prin a asculta și a avea încredere în ceea ce te învață El. Acum, chibzuiește și tu; ce e mai ușor: să te îngrijești să-ți câștigi existența, să te frămânți zilnic de unde vei mai scoate banii de care ai nevoie pentru cele strict necesare sau să te îngrijești de rugăciune, de spovedanie, de împărtășanie, de participarea la sfintele slujbe...? Care dintre ele e mai la îndemână? Înțelegi și tu, dacă ești onest în reflecția asupra acestui subiect, cât de strâmbă este mintea noastră și cât de mult ne mai place să ne chinuim singuri. Pentru că noi cel mai adesea ne luăm poveri pe care nu le putem purta în loc să le alegem pe cele ușoare, care ne stau la îndemână. Căutăm cele materiale, anevoie de realizat și care nu depind întrutotul de noi, în loc să optăm pentru cele spirituale, care ne sunt întotdeauna la îndemână. Uneori cauți să muncești spre a câștiga, să spunem, 100 de lei și nu-ți dă nimeni de lucru. Dar pentru a spune de 100 de ori rugăciunea "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul (păcătoasa)" nu ai nevoie de aprobarea sau acordul nimănui. Ce poți câștiga dacă vei spune rugăciunea, ce beneficiu vei avea? Uite, hai să facem, în încheiere, o făgăduință: tu vei spune în anul ce stă să înceapă, această rugăciune zilnic, de 100 de ori; investește în ea cum investești atâta energie și bani și timp în lucrurile de care ești atât de preocupat. La sfârșitul lui 2013, vei face din nou bilanțul și vei veni să-mi comunici rezultatul, precum te duci la Finanțe când îți declari veniturile. Îți garantez, înaintea lui Dumnezeu, că tu, ca persoană, vei fi în câștig. Și, la urma urmei, ce ai putea să pierzi? Încearc-o și pe asta, dacă tot te-ai săturat a-ți căta rost și hodină sufletului în cele de primprejurul tău. Dumnezeu ne primește chiar și așa, când optăm pentru El după ce le-am încercat pe toate celelalte. Reflectează, te rog, la aceste lucruri acum, la cumpăna dintre ani. Timpul trece repede, nu lăsa pe mâine ceea ce poți schimba azi în viața ta. Eu te voi pomeni în continuare, la rugăciune, cu dragoste de tată și cu inimă de mamă. Fii binecuvântat!