Draga Fallen, poate ar trebui sa vorbesti cu parintele tau despre acest aspect. Daca as fi in situatia ta, daca respectivele rude sunt asa cum le descrii, le-as face mancare de dulce si eu as tine post in continuare. in timpul acesta, m-as ruga sa le lumineze Domnul mintea si sa ma ajute sa tin post, sa ii imblanzeasca, sa nu se mai ia de mine... cu dragoste si cu rabdare, ca si ei sunt oameni ai lui Dumnezeu. Nu cu cearta, cu plansete, cu reprosuri si cu invinuiri.
Acum, din putina mea experienta, oamenii, cand merg la o petrecere, nu vin doar sa bea si sa manance. Amfitrioana trebuie sa fie gazda buna nu doar in sensul ca are mancare buna, ci ca
ii face pe ceilalti sa se simta bine, ca intretine o atmosfera placuta. Acum, daca tot sunt rudele barbatului tau, incearca sa ii primesti cu dragoste, sa ai mereu fata vesela si luminoasa si sa ii faci sa se simta bine, sa ai un cuvant bun pentru fiecare in parte. Gandeste-te ca nu vin des la tine, ce te faceai daca ii aveai pe cap zilnic? Intreaba-i daca e buna friptura, daca mai doresc o portie, daca doresc demisec sau dulce, ia-ti o rochie frumoasa si zambeste tot timpul, nu lua o fata obosita, care sa zica: iar au venit si astia! de s-ar cara odata mai repede! In timpul asta, roaga-te in gand: Doamne, ajuta-ma! De altfel, asa ar trebui sa fie si omul care posteste, vesel si luminos, nu posomorat si artagos. Si Dumnezeu ajuta, cand vede ca pui inainte gandul bun! Asta zicea si par. Teofil Paraian, ca inainte de orice trebuie sa pui gandul bun si Dumnezeu te ajuta. Nu asa, ca iar o sa fie certuri si ca degeaba m-am chinuit sa tin postul, ca vin astia! Nu, ci cu Doamne ajuta sa termin postul si sa ii bucur pe oamenii acestia! E tare rau sa ne chinuim unii pe altii, mai ales daca suntem crestini.
Acum... unii oameni sunt mai credinciosi, altii mai putin, altii deloc, dar noi vrem ca toti sa se mantuiasca si sa ajunga la cunostinta Adevarului. Nu ne intereseaza pe noi pacatele celuilalt, nu noi raspundem pentru ei, mai ales ca nu am facut nimic pentru mantuirea lui. Noi trebuie doar sa ne facem datoria de crestini.
Eu cred ca toti oamenii din jurul nostru, mai buni sau mai rai, sunt adusi de Dumnezeu in calea noastra cu un scop.
Am auzit de curand in jurul meu ca uite, X degeaba are atatea calitati, daca nu e om credincios! Un gand izvorat din autosuficienta, de parca noi am fi mari crestini ca tinem un post si ca mergem la biserica. Stim noi cum va lucra Dumnezeu in viata acelui om, cunoscandu-i inima buna si faptele? A se vedea exemplul Sf. Corneliu Sutasul, care era pagan, dar pentru faptele sale bune, s-a milostivit Dumnezeu de El si nu l-a lasat sa rataceasca. Si apoi, e tare aiurea sa judeci un om pentru a carui mantuire nu ai facut nimic. Macar de am reusi, cu ajutorul Domnului, sa ne crestem copii credinciosi si sa aducem lumina si bucurie in jurul nostru!
Uite, incearca sa faci o lista, aici, pe forum, cu calitatile rudelor tale, ca sigur au si asa ceva. Astfel vei reusi sa ii tratezi cu bucurie!
Sa iti ajute Domnul sa treci peste aceste ispite si sa va bucurati impreuna de Nasterea Pruncului Iisus! mare bucurie si binecuvantare e sa ai un crestin langa tine, iar de data aceasta, tu esti acel crestin, care trebuie sa ii bucure si pe ceilalti! Sa te intareasca Domnul!