View Single Post
Vechi 23.12.2012, 22:39:24
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Pardon, o poti suci cat vrei, nu asta este mesajul din ce am subliniat eu.
Sau poate vrei sa negi ca budhismul sustine reincarnarea?

Budismul sustine ipoteza reincarnarii exact din aceleasi motive pentru care ortodoxia sustine existenta iadului.

Intrarea in lumile samsarice superioare (uman, demi-deva, deva /"multe locasuri") este conditionata unilateral de practicarea disciplinei morale.

Fara disciplina morala, indiferent de crezul pe care il are o fiinta, aceasta va cadea inevitabil in abisul irationalului – lumile samsarice inferioare (noaptea in care nimeni nu mai poate lucra).

Functia “iadului” este aceea de a mobiliza, prin super-precautie (teama rationala), resursele tectonice ale fiintei in indreptarea mintii spre Dumnezeu.

Cei care nu cred in iad/reincarnare in lumile inferioare (lipsite de ratiune) nu se tem.

Iar aceasta lipsa de teama reprezinta, in fapt, o impotenta spirituala in accesarea nucleului profund al propriului eu si apropierea de Dumnezeu.

Cei care nu au teama, nu cunosc ‘fiorul rugaciunii’ si ‘atentia unitara’ spre Dumnezeu.

Unii simt aceasta teama doar ‘teoretic’, prin acceptare dogmatica superficiala, fara sa interiorizeze si sa matureze suficient acest factor psihologic.

Din punctul meu de vedere, nu exista nicio diferenta doctrinara intre budism si crestinism.

Poticnelile apar in interpretarile scripturale.

“Interpretarile” faramiteaza intelesurile scripturilor nu doar in cadrul aceleiasi “religii”, dar acestea sunt foarte diferite de la persoana la persoana, si chiar mergand mai in profunzime, in cadrul aceleiasi minti, functie de rationamentele pe care le face in momente de timp diferite.

Last edited by florin.oltean75; 23.12.2012 at 22:50:29.
Reply With Quote