CULTIVAREA PATRIOTISMULUI
Avem nevoie de o convingere care să ne mențină uniți, de o virtute dominantă care să ne inspire, de o idee comună care să ne impulsioneze.
Succesul și puterea nu depind doar de latura materială a existenței.
Ne trebuie și forță morală pentru a putea progresa.
Economia și administrația pot fi afectate de crize.
Forța morală, avâdu-și sursa în inimile noastre, va imprima o direcție constantă evoluției generale.
Forță morală de care avem nevoie e patriotismul.
Fără patriotism nu ne va reuși nimic.
Cultivarea pastriotismul ar trebui să fie o preocupare constantă a tuturor.
Prin cultivarea patriotismului vom fi determinați să practicăm virtuțile dobândind în viața de zi cu zi un pic din acea flacără și din acea ardoare care ne însuflețesc în momente grele.
Patriotismul se cultivă în primul rând prin educație.
Guvernul, ocupându-se de învățământ, are datoria să le insufle copiilor dragostea de Patrie.
Copiii de azi vor fi cetățenii de mâine.
Educția patriotică va satisface nevoia de ideal a noii generații, îi va oferi un țel și-o va apăra de vicii.
Presa poate avea și ea un rol important în cultivarea patriotismului.
De ea depinde respingerea ideilor false, evidențierea exemplelor de devotament față de Patrie și așezarea interesului național deasupra intereselor persoanale sau dc grup.
Nici noi, particularii, nu ar trebui să rămânem inactivi.
Ar fi util dacă am înființa societăți culturale, biblioteci, reviste, dacă am organiza conferințe, comemorări, dacă am provoca producerea de opere literare, dramatice sau cinematografice care să inspire idei mari și generoase, care să trezească în noi sentimente bărbătești și eroice.
Patriotismul nostru trebuie să fie însă degajat de ură, de parțialitate sau de gânduri belicoase.
Ne apărăm ființa națională, nu vrem să ne răzbunăm sau să cucerim.
Să vorbim des și cu căldură de România.
Ce e trecut sub tăcere ne lasă indiferenți.
Îndrăgim, dimpotrivă, lucrurile despre care se discută mult și frumos.
Tomescu Ionuț