Citat:
În prealabil postat de leonte
Rau are corespondenta DOAR in natura umana.
|
Deci pentru tine ingerii cazuti sunt doar o poveste oarecare, fara legatura in realitate?
Dar ingerii macar exista, dupa tine?
Citat:
"Lupta noastra este impotriva duhurilor rautatii care sunt in vazduh".
Desi s-ar putea intelege ca raul are o personificare in forme de existanta invizibile ochiului si intangibile de armele omenesti, adevaratul indemn al ap. Pavel este a nu ne mai lupta unii cu altii, a nu mai petrece in duhul contrazicerii, a nu ne mai insulta, a nu ne mai lua peste picior. Ci sa socotim ca nu fratele mnostru este cel rau, ci duhurile rautatii.
|
Si de ce o zis "care sunt in vazduh" si nu "care sunt in noi"?
Citat:
Iar singura metoda de a-l salva pe fratele nostru de sub influenta acestor duhuri nu este sa-l ardem pe rug, (nici la propriu nici la figurat) ci sa-l intampinam cu bunatate, sa-l binecuvantam intr-una, mai ales atunci cand el ne necajeste pe noi, sa ne rugam pentru el cu mai multe lacrimi decat pentru pacatele noastre.
|
Pe forum?
Forumul este pentru altceva.
Citat:
Socotesc ca este esenta acestei invataturi, iar nu sa ajungem a formula ierarhii dracesti si munci deosebite pentru fiecare pacat, asa cum "ne invata" jurisprudenta Imperiului Romana.
|
Nu sunt un mare fan al acestei perspective dar pe de alta parte cunoscand natura umana imi dau seama ca pe unii i-ar putea ajuta in sensul comunicarii mult mai pertinente, pe intelesul lor, a unei realitati spirituale pe care nu o pot intelege altfel.
Citat:
Orice alta personificare a raului, orice alta cautare a raului in jurul nostru si nu in inima noastra, este indepartare de pocainta si indepartare de Dumnezeu.
|
Discurs dulceag-inselator, o eroare teologica nu se poate justifica printr-o inchipuita atitudine morala.
Citat:
Caci ce folos imi este mie si lumii intregi, sa te arat pe tine cu degetul ca fiind rau (eu avand dreptate), cat timp rautatea din mine o ocrotesc precum isi ocroteste un balaur puiul, in indeea ca va creste mare si se va hrani cu oameni? Am surpat puterea unui demon ca sa fac imparat un sarpe.
|
Sunt lucruri diferite din care faci o varza ca sa iasa ciorba.
Citat:
Conform invatamintelor ortodoxe, dracii nu se iubesc intre ei, ci se lupte pentru intaietate asupra unui suflet.
|
Dar parca nu credeai in ei, nu? Atunci de ce-i aduci in discutie?
Citat:
Deci, daca vrei o analogie la contrazicerile dintre noi, iata una potrivita. Duhul ecumenismului vine si predica orotodocsilor de pe forum prin mine, iar duhul mandriei ii raspunde : "Dai drumu de aici ca iti rup coarnele! Lasa-i ca la astia le dau eu mantuire... ! - Priviti ecumenistul, vine sa va amageasca! Dar voi sa nu-l ascultati, puisorii mei!"
|
Poate gasesti o alta analogie ca din asta n-am priceput nimic.