Citat:
În prealabil postat de sophia
Si pana la urma tot nu a explicat nimeni concret cu ce te poate ajuta duhovnicul. In ce probleme concrete?
In afara de intrebari de natura religioasa.
In probleme lumesti concrete ce poate face duhovnicul?
|
În primul rând că duhovnicul are ca răspundere nașterea și devenirea spirituală a celor care se convertesc la Hristos și la Evanghelie și care intră prin pocăință și botez în Biserică. În mod normal ar trebui să poată ajuta și în probleme conceret, numai că sistemul la noi este cam ticăloșit și preoții "duhovnici" nu prea au cum să se ocupe de așa ceva. Și în primul rând pentru că preoții ortodocși nu sunt născuțim crescuți și pregătiți pentru a fi adevărați apostoli, misionari sau duhovnici; dacă unii reușesc o fac printr-un har special de la Dumnezeu și cu înfruntarea unui teribil de sistem ticăloșit ca o caracatiță, pentru că sistemul tinde să asimileze oportuniștii care fac bani și să rejecteze adevărații oamenii de Spirit. Preoții ortodocși sunt pregătiți pentru alte scopuri, nu pentru apostolat, nu pentru misiune, nu pentru viață spirituală autentică (pe care nici ei nu o au de fapt), ci pentru bani și pentru a presta servicii pseudo-religioase masei de prostime care nu pune întrebări și nu deranjează cu nimic Sistemul. Ferească-te Dumnezeu să începi să pui întrebări, că începe să ți se vadă sfârșitul în Sistem. Chiar am auzit pe doi studenți "teologi" că discutau și unul dintre ei spune clar celuilalt: "Lasă, bă, că dacă ajungi preot duci viață ușoară, duci viață bună". Nu întâmplător numea cineva biserica pseudo-ortodoxă drept Cooperativa de botezuri, nunți, înmormântări și parastase. Pentru asta sunt pregătiți ei, puțin le pasă de fapt, și se vede cu ochiul liber, de problemele cuiva, fie ele spirituale sau "concrete".
Citat:
Din experienta mea am ajuns la concluzia ca ori nu este clar nici preotilor si teologilor ce inseamna institutia duhovnicului, si nimanui de fapt, ori nu pot face anumite lucruri.
|
Corect.
Citat:
Concret am discutat cu doi preoti, din care unul deosebit si bine cunoscut anumite probleme. Nu m-au putut ajuta, lamuri.
La unul (acela bine cunoscut) m-am dus cu durere in suflet (mama era pe moarte, eu trebuia sa decid tratament/operatie pentru ea, in fine, eram la pamant). Ne-am rugat, m-a ajutat cu ceva, dar nu mi-a putut da nici sfat, nici sa-mi ia suferinta, mama tot s-a dus, nici sa ma ajute in alt fel.
La al doilea am ajuns cu alte probleme lumesti de care se loveste toata lumea: loc de munca, saracie, infertilitate, etc.
Mi-a spus clar ca nu are cum sa ma ajute. Sa ma rog. Nu poate el sa ajute oamenii nici cu loc de munca, nici cu copii, nici la divort (daca altfel nu mai merge).
|
În mod normal între creștini adevărați un preot ar putea să ajute pe cineva cu aceste probleme de sărăcie, etc. Dar asta ar fi valabil în cazul în care așezământul bisericesc ar fi unul autentic, în care dragostea, cooperarea și într-ajutorarea să fie pe primul plan între cei care se recunosc între ei în Duhul Adevărului că sunt creștini. Numai că așezământul fiind așa cum am spus mai sus nu se pot rezolva astfel de probleme, pentru că preoții la rândul lor au niște relații extrem de distante, de indiferente față de "enoriași" și "ucenici". Dacă ar fi fost o structură autentică bisericească, ei bine, acolo frații adevărați creștini s-ar ajuta între ei, și-ar fi cu adevărat frați, iar nu "cunoștințe" indiferente așa cum se întâmplă acum, când toți așa zișii "frați", în special preoții, te lasă să suferi și să pătimești de unul singur până îți dai cu capul de pereți și până renunți de unul singur să mai apelezi la "specialitățile" servite de sistemul ticăloșit, sistem care s-ar fi prăbușit de mult dacă nevrednicia și nesimțirea strigătoare la cer a preoților nu ar fi și nu ar fi fost acoperite de puterea dumnezeiască a lui Hristos.
Citat:
Problemele lumesti de azi sunt grele si alea te darama si sufleteste, te fac si rau si sa faci pacate si etc. Te macina. Asta cauta oamenii acum la duhovnic si peste tot: cum sa se descurce si sa reziste in lumea asta. Si asta nu ni se spune la biserica.
|
Păi cine crezi că are interesul să te scoată din probleme? Ba dimpotrivă cu cât ai mai multe probleme, cu atât ești mai dependent de biserică și de slujbele și serviciile sau deserviciile religioase ale clericilor.