Citat:
În prealabil postat de sophia
Deci exista preoti care nu au voie sa spovedeasca? Poate ca aceia atunci nu au parohie? Sau si dintre parohi nu sunt toti cu aceasta hirotesie.
Sunt uimita!
Si oamenii atunci de unde stiu la care nu trebuie sa se duca, cine nu poate fi duhovnic?
In rest sunt de cord cu ce scrii foarte frumoas (adica de fapt Parintele Teofil), desi sunt destui care se duc la duhovnic pentru orice lucru. Si atunci nu stiu cine greseste: omul sau duhovnicul.
|
Mai ales in manastiri sunt preoti care nu sunt duhovnici. sunt calugari preoti, poate 3 sau mai multi intr-o manastire, dar se poate ca nu toti sa fie si duhovnici.
Cei care slujesc in orase si sate, toti sunt duhovnici pentru ca este absolut necesar de preot duhovnic. Episcopul are grija ca in parohie sa numeasca preot cu hirotesie care sa poata spovedi. Episcopul nu va lasa niciodata oamenii unei parohii fara preot duhovnic.
Sunt parohii cu 2 sau 3 preoti de exemplu, sau mai multi in care unul este si duhovnic. un exemplu in orasul Hunedoara la una din parohii au fost la un moment dat 3 preoti din care unul fara spovedanie. Acesta fiind tanar iesit de pe bancile facultatii, uns preot aici avea nevoie de experienta pentru a deveni si duhovnic. Ceilalti 2 spovedeau.
In general duhovnicii sunt facuti dupa un nr. de ani de slujire la altar pentru a capata experienta insa cum in multe parohii la sate e nevoie de preot vom intalni si preoti duhovnici tineri.
Daca un preot spovedeste atunci sa fii sigura ca nu spovedeste fara hirotesie de la episcop pentru ca preotii nu se joaca de-a credinta nici cu Dumnezeu si nici cu oamenii. Nu uita ca responsabilitatea unui duhovnic este foarte mare in fata lui Dumnezeu pentru fii sai duhovnicesti. Eu zic sa mergi cu incredere sa te spovedesti la preot pentru ca daca spovedeste atunci cu siguranta este si duhovnic. Nu are rost sa stai sa cercetezi daca e sau nu e pentru ca faci pacat punand la indoiala harul preotului respectiv. Nu ai sa intalnesti niciodata un preot fara hirotesie de la episcop sa spovedeasca. asa ceva nu exista si nici nu am auzit vreodata sa se fi intamplat.
oamenii merg la preot pentru multe lucruri. uneori unii oameni gresesc cand merg la preot cu diverse cerinte care nu fac cinste unui crestin ortodox. preotul primeste pe toti si ii sfatuie pe fiecare dar deseori vedem oameni nemultumiti pentru ca nu au primit raspuns de la preot asa cum ar fi fost placul lor. si atunci spun, nu e bun caut alt duhovnic.