Nu mi s-a părut că s-a vobit din punct de vedere teoretic, ci practic.
Dacă însă vrei și alte exemple, eu am fost invidioasă pe cei mai apreciați ca mine, geloasă pe cei mai iubiți decât mine... Ca să nu mai spun de invidii de genul "ea se îmbracă mai frumos" sau "e mai talentată" sau "e mai bună" etc. M-am spovedit câțiva ani de păcatul acesta până am simțit o ameliorare și mi-am dat seama că la Dumnezeu e loc pentru toată lumea și am și eu destule de care să mă bucur, nu e cazul să mă amărăsc uitându-mă în curtea vecinului. Sper că am folosit bine timpul trecut...
Referitor la prietenia dintre bogați și săraci, s-ar putea ca gândul bogatului că cel sărac îl invidiază să fie de fapt expresia invidiei bogatului... dovada faptului că germenul invidiei dospește în cel bogat, în pofida stării lui materiale bune. Așa cum am spus mai sus, invidia poate avea diverse obiecte, nu doar starea materială...
E adevărat că o diferență de stare materială nu ne permite să facem anumite lucruri împreună, dar prietenia presupune afinități și preocupări care nu țin de starea materială... Spre exemplu la biserică vin oameni de toate categoriile și se leagă diverse prietenii, care depășesc adesea clasificarea bogat - sărac...
Și încă ceva: expresia lipsei invidiei este să ne bucurăm sincer de realizările aproapelui, chiar și atunci când noi nu am avut parte de ele. Doamne ajută-mă să pot face aceasta!
|