View Single Post
  #2  
Vechi 02.01.2013, 15:54:57
myself00 myself00 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 10.03.2012
Locație: Câmpulung muscel
Religia: Ortodox
Mesaje: 650
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru myself00
Implicit

1.3. Servicii și deservicii eclesial-filantropice
Hristos, Cel care a spus ”că atunci când faci milostenie să nu știe stânga ce face dreapta” (Matei 6, 3) tot El ne spune că ”așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5, 16). În acest context înțelegem că atunci când facem fapta filantropică cu discreție ne folosim duhovnicește, însă dacă tăcerea și discreția noastră merge la extrem, atunci serviciul filantropic personal devine deserviciu eclesial, întrucât putem decepționa pe semneii noștri, care pot trage o concluzie falsă, că noi, ca și creștini, nu trăim cum ne rugăm și nu ne putem arăta credința și prin fapte bune. ”Fiii mei, să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta și cu adevărul” (1 Ioan 3, 18) întrucât ”credința ta fără fapte este moartă în ea însăși… iar eu îți voi arăta, din faptele mele, credința mea” (Iacob 2, 17-18). Deci filantropia are și un caracter misionar și de mărturisire publică a credinței noastre.
1.4. Precizări metodologice și perspective hristice
În contextul globalizării fără de Hristos și a mondializării sărăciei este nevoie, mai mult ca oricând, de o Filantropie viabilă, misionară, neprozelită, practică și nu privită doar ca o acțiune caritabilă pentru societate, separată de cea a Bisericii, sau doar ca activism social, bazat doar pe criterii sociale ”pentru binele comun” sau o filantropie generată de complexe nejustificate de inferioritate sau de concurență confesională, ci privită ca activitate firească de purtare de grijă a “socialului” în cadrul Bisericii, având grijă ca socialul să nu cadă liber spre secularism, ci meținerea lui în Trupul Tainic al lui Hristos cu valoare eshatologică și mântuitoare.
Socialul trebuie regândit în cadrul Sf. Evanghelii, fară ca socialul și politicul să se simtă îngrădite sau frustrate. (Vezi pe larg Pr. Dr. Mihai Valică, Prof. dr. univ. Pavel Chirilă, dr. Andreea Băndoiu și dr. Cristian George Popescu, Teologia Socială, ed. Christiana, București, 2007, pp. 54-55).
Filantropia diaconală nu trebie să se oprească doar la a dărui săracilor și bolnavilor cele de trebuință pentru trup. Filantropia trebuie mereu însoțită de actul de catehizare și are ca finalitate nu numai grija de trup, ci mântuirea sufletului celui pe care îl ajutăm în sărăcia sau boala sa.
Este o mare eroare să confunzi demersul firesc de cunoaștere și aplicare a normelor de asistență socială, stabilite pentru această activitate de legile Statului, cu fialntropia diaconală a Bisericii Ortodoxe însăși. (Vezi pe larg articolul lui Marcel Răduț Seliște, Fapta bună între filantropie și asistența socială, în revista Rost nr. 29 din iulie 2005).
1.4.1. Filantropia diaconală Ortodoxă între potențial și devenire
Filantropia creștină își pierde vocația divină atunci când transformă persoana în cifre statistice, când finalitatea nu mai este mântuirea sufletelor, ci raportarea unui număr cât mai mare de porții de mâncare, pachete sau ajutoare bănești oferite săracilor, bolnavilor, etc., când ajutorul dat nu are în vedere iubirea omului – filanthropos – ci doar exercitarea unei profesii sau datorii sociale, pastorale sau umanitare.
Sărăcia din România face necesare unele demersuri cu caracter strict tehnic, de un grad înalt de eficiență, unde contează cifrele și statisticile. Uităm însă că sărăcia și boala își au cauzele nu în cele ale trupului, ci în cele ale sufletului. Filantropia diaconală nu urmărește să acorde cazare și servicii sociale de cinci stele, ci are în vedere în primul rând mântuirea sufletului. Într-un astfel de context este de preferat bobul de muștar al credinței și al dragostei, decât mulțimea proiectelor sociale și a munților de bani.Toate faptele filantropiei diaconale sunt fără suflet dacă nu au pe Duhul Sfânt.
Fialntropia se face de jos în sus, deci în primul rând în parohie, unde preotul și preoteasa sunt cei dintâi filantropi atât pentru suflet cât și pentru trup. De aceea trebuie întărită economic și financiar mai mult parohia și apoi eparhia, mitropolia sau patriarhia. În Biserica Ortodoxă Română sunt încadrați 884 de persoane civile și 14.513 de preoți și diaconi (vezi www.patriarhia.ro) iar infrastructura organizatorică cuprinde absolut toată România până în cel mai mic sătuc. Deci cel mai eficient mijloc de Filantropie îl deține organizatoric Biserica. Fiecare biserică este un potențial centru filantropic, fiecare episcop, preot sau diacon împreună cu fiecare credincios în parte reprezintă un posibil filantrop.
Cele aproape 15.000 de locașuri de cult pot fi 15.000 de mini-centre filantropice, locuri de unde se poate aplica o necesară strategie națională de filantropie diaconală a Bisericii Ortodoxe. Iată căteva exemple de potențial filantropic și devenire hristică prin slujirea aproapelui spre mântuire.
  • 2. Discernământul și echilibru filantropic diaconal în contextul social de azi
Pentru a se păstra pe tărâm eclesial, Biserica trebuie să misioneze în domeniul so*cial în subsidiar[12] și să nu fie privită ca o substituire a Sta*tului, nici să fie consi*derată ca o prestatoare de servicii sociale, în locul Statu*lui, o anexă a Ministerului Protecției Sociale, cum se întâmplă în lumea neortodoxă.
J. Moltmann spune în acest sens: „Gândirea noastră [în Vest] e deja așa de operaționalizată, încât noi adevărul de fapt îl căutăm și‑l cunoaștem încă numai din practică. Noi suntem tentați să facem un «program» din fiecare speranță a credinței. Ceea ce nu devine faptă nu are va*loare”[13]. În schimb în Ortodoxie dinamica vieții și a fires*cului are întietate în fața tuturor raționalizărilor și re*glementărilor[14].
Altfel spus, Biserica nu trebuie să cadă sau să se prăbușească într‑un activism social, așa cum au căzut unele Biserici din Occident, care au redus sensul lor doar la slujirea so*cială, formulând sintagma: „O biserică, dacă nu slujește (social n.m), nu slujește la nimic” (Eine Kirche, die nicht dient, dient zu nischts), ci ea trebuie să se ocupe primar cu obligațiile spirituale și apoi cu cele social‑diaconal‑filantropice, însă cu motivație hristică, adică în numele lui Iisus Hristos și al Bisericii Sale, sub îndrumarea și cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii locale.
Dimensiunea harică dată prin succesiunea apostolică, cea istorică, împreună cu experiența Bisericii în slujirea aproapelui, dă actului diaconal‑filantropic consistență și sens, întrucât curge din izvorul cel inepuizabil al Duhului Sfânt[15].
Reply With Quote