Sa nu uitati, oameni buni! La doua decenii de la jertfa lui Decembrie ’89
CRISTIAN TOPORAN, EROU-MARTIR
7 octombrie 1968 – 23 decembrie 1989
S-a născut în București. A terminat Școala generală nr. 119 și Liceul Industrial nr. 11. A făcut rugbi la Clubul Steaua cu antre*norul Mateescu. După terminarea Junioratului, a plecat în armată, la Clubul Sportiv Focșani. A lucrat într-o autobază de Maxi-Taxi, la topitorie. A continuat să joace rugbi la Aero-Nautica și la Clubul Sportiv Energetica, fiind antrenat de d-l Țuțuianu.
„A fost un copil foarte bun. Îl plângem și acum, dar în zadar, ei sunt deja uitați!
În 20 decembrie, mi-a spus răspicat că nu va sta în casă, ascuns după perdea, să se uite pe geam la oamenii care mor pen*tru libertatea noastră: «Mă duc și, dacă voi muri… o viață am – ori mor acum, ori mor mai târziu, pentru mine este totuna, eu nu mai pot trăi sub acest regim, suntem tineri și vrem să fim liberi». Și a plecat cu un prieten spre Televiziune. În drum au intrat în Liceul Lazăr și au luat un steag, după care au ajuns la fostul C.C. Aici, un colonel i-a dat o armă și l-a pus să păzească o cameră de acte secrete. Asta mi-a spus la telefon pe 21 decembrie, după care nu am mai primit nici un semn de la băiat. L-am căutat peste tot, eram îngrozită, dar speram să fie în viață.
Pe 30 decembrie au venit frații soției și mi-au spus că băiatul nostru se află la morga Vitan-Bârzești. Spre uimirea mea, aici erau foarte mulți tineri morți și foarte mulți soldați. Printre morții băgați în sicrie era și el. A venit doctorul legist și mi-a povestit că băiatul nostru a fost adus de o mașină Dacia albas*tră, împușcat în șold. După intervenția chirurgicală, la aproximativ trei-patru zile a fost împușcat în ceafă, cu un glonț exploziv!
Am încercat să aflăm adevărul, dar am primit mai multe telefoane, fiind amenințați că mai avem și alți copii și s-ar putea întâmpla ceva cu ei. Suferință mare a rămas în sufletul nostru, al părinților!”
|