Citat:
În prealabil postat de Dumitru73
asta este. sentimentul negativ simțit fata de bunul altuia.
asta este invidia.
|
Exact asta este invidia!
INVÍDIE, invidii, s. f. Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia; pizmă.
Iti pare rau ca altul are (si tu nu).
Deci mai intai iti pare rau ca vecinul are capra si tu nu. Ca pe urma gasesti o solutie sa ai si tu este altceva. Dar in prima faza este invidie.
Pentru Yasmine:
1. Orice ai spune, in orice lucru sunt doua persoane (cel putin). Si am dat si exemple mai sus.
Intotdeauna sunt cel putin doi vinovati. Mi-au trebuit ani de zile sa inteleg asta.
Chiar si criminalul ala pe care il dai de exemplu. Vina ai cand nu stii sa fii prudent sa nu dai de el, sau sa nu ajunga sa-ti faca rau.
Vina are si fata violata, chiar fara voia ei.
E greu de acceptat.
Nu spune nimeni ca trebuie acum luati in brate criminalii.
Dar sa-i pui numai pe unii la zid si restul sa zici ca sunt buni...
Intr-un divort sunt tot doi vinovati, ca nu trebuie sa ne inchipuim ca unul este perfect.
A gandi asa simplu ca ala e rau si e vinovat, e usor, dar nu e corect.
Reiau exemplul meu simplu:
Daca un copil are mere si altul n-are si tanjeste si il invidiaza, amandoi sunt vinovati. Cel care are mere trebuie sa-i dea si celuilalt.
Asa ne invata bunul Dumnezeu. Sa fim smeriti, sa impartim ceea ce avem.
2. Invidia este si ceva omenesc.
Exista cazuri cand ea este din pura rautate. Nu-ti trebuie lucrul celuilalt, dar mai bine sa nu-l aibe. Uite asa.
Si chiar din placere: ia sa vad ce are vecinul, sau colegul! Ce mai am de invidiat. Ce grozav!
Dar in majoritatea cazurilor invidia este de nevoie, de dorinta. Ai nevoie si tu de un lucru, sau de iubire, de recunoastere si etc. Iti doresti sa ai si tu.
Cineva chiar adusese la extrem si spunea ca invidia duce la criminalitate. De acord. Dar astea sunt cazuri extreme.
Sunt oameni care fac rau din invidie si distrug si oameni care doar sufera in tacere si nu fac rau. Sa nu-i punem pe toti in aceeasi oala.
Si sa ridice aici mana unul care cu mana pe inima sa spuna ca n-a invidiat niciodata! Si se considera acesta criminal, sau raufacator? Nu cred.