Iata trei dintre cele mai periculoase ingrediente descoperite in alimentatie si cateva explicatii despre potentialul lor nociv:
1)
Nitritul de sodiu (aditivul alimentar E 250) – este conservantul chimic cu cel mai mare potential cancerigen si se foloseste pentru a conserva si colora in rosu carnea. El se poate combina cu substantele chimice din stomac, dand nastere la nitrosamina. Nitritul de sodiu se gaseste in special in carnea procesata, mezeluri afumate, simple, uscate, carnati, hot-dog, pateu de ficat, specialitati sau produse din peste.
Potrivit specialistilor, acest aditiv poate interactiona cu hemoglobina si de aceea a fost interzis in alimentatia copiilor sub sase luni. Pentru persoanele adulte, doza zilnica admisa este de 0,06 mg/kg corp. Nu trebuie sa uitam ca nitritii se pot gasi si in apa potabila sau in legumele si fructele pe care le cumparam.
Din punct de vedere medical insa, nitritul de sodiu este utilizat in tratamentul intoxicatiei cu cianura, dar si pentru protectia si conservarea tesuturilor si a functiei organelor dupa infarctul miocardic, interventiile chirurgicale abdominale laborioase si dupa transplantul de organe, mecanismul de actiune fiind legat de conversia nitritului in oxid nitric.
2)
Uleiurile vegetale hidrogenate (“grasimile de plastic”) – sunt adevarate bombe cu radicali liberi care explodeaza in momentul in care le consumati. Acestea includ margarina, sosurile imbuteliate pentru salate, uleiurile de gatit, cremele fara lapte. Deoarece temperatura inalta accelereaza procesul de oxidare, toate alimentele indelung tinute pe foc au un continut deosebit de ridicat de radicali liberi. Oamenii de stiinta avertizeaza ca oxidarea grasimilor nesaturate in organismul uman este principala cauza a patologiei celulare asociate procesului de imbatranire si se asociaza cu diverse boli, intre care cele cardiovasculare si nutritionale.
3)
Excitotoxinele – monoglutamat de sodiu, acid aspartic, etc. – sunt substante toxice care lezeaza sistemul nervos, producand dependenta (provoaca acea nevoie compulsiva de a consuma produsul). Dr. Russell Blaylock explica in cartea sa “Excitotoxinele, gustul care ucide” de ce glutamatul si aspartamul sunt periculoase. Excitotoxinele sunt substante chimice care suprastimuleaza celulele nervoase, “arzandu-le”.
Simptomul cel mai des intalnit in acest caz este pierderea temporara a memoriei. Substantele cele mai periculoase sunt aspartamul, care contine acidul aspartic si fenilalanina, iar glutamatul monosodic se foloseste in cantitati uriase in majoritatea produselor alimentare prelucrate. “Cu cat are un gust mai bun, cu atat contine mai mult glutamat” spunea cineva.
Simptomele comune intalnite atat la aspartam cat si la glutamat sunt de natura cardiaca (aritmie, tahicardie, angina pectorala, scaderea tensiunii), gastrointestinala (diaree, greata/voma, crampe, hemoroizi), respiratorii (astm, respiratie insuficienta, dureri in piept, iritarea nasului), uro-genitale (dureri de prostata, dureri vaginale, urinare frecventa), neurologice (depresie, modificari de comportament, migrene, ameteala, confuzie mentala, somnolenta, pierderi de memorie), vizuale, dermatologice (crapaturi, mancarimi, leziuni bucale, cearcane etc).
http://www.ymed.ro/alimente-ucigase/