Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
La savirsirea ierurgiilor, puterea sfintitoare a naturii , a materiei supuse sfintirii este direct dependenta de HARUL preotului, de cit har are el , de modul cum a stiut sa cultive harul dat la hirotonie, sa lucreze cu el, sa il sporeasca si sa il desavirseasca ! Sau vorbind in termeni populari, puterea lui ca preot va sfinti natura ... sau nu o va sfinti , desi el citeste ceva din Molitfelnic .
|
Poti sa citezi dogmatica ortodoxa care sa sustina punctul de vedere ca "tainele" se savarsesc cu putere de sus iar "ierurgiile" exclusiv cu muschiu' duhovnicesc al preotului?
Citat:
Acesta este si motivul (puterea harica) pt. care nu multi preoti se incumeta sa faca molitvele Sf. Vasile cel Mare si ale Sf. Ioan gura de aur cu scopul clar de a exorciza , deoarece daca se lupta cu ispititorul in mod direct si nu este tare vrednic se poate trezii cu mari surprize !
|
Nu se incumeta pentru ca le este frica, stiind ca au o viata lumeasca si nu vor "sa se strice cu dracu'".
De altfel stiu si cazul invers, in care preoti care nu pareau sa straluceasca prin cine stie ce viata duhovniceasca le faceau fara probleme si nu s-au pagubit cu nimic (poate chiar dimpotriva..).
Citat:
Exista un thread numit ,,Preoti fara har" unde fara sa vreau m-am trezit intr-o polemica cu ,,lore", cum ca cine sunt eu sa jignesc preotii , ca toti sunt cu har , ca una este harul si alta darul , s.a.m.d. I-am pus citeva intrebari dar a pre4ferat sa zica si sa fuga neavind cunostinte si argumente pt. discutie sau poate ca nu o tineau tariile sa discutam (nu stiu din care motive).
|
Lore are dreptate in cazul asta.
Singura latura in care se cunoaste harul personal al preotului este cel al managementului duhovnicesc, adica cum se manifesta preotul in relatie cu credinciosii, in special la spovedanie, unde poate da sfaturi mai mult sau mai putin inspirate, unde poate da canoane mai mult sau mai putin inspirate (desi si Dumnezeu are rolul sau aici daca omul vine cu credinta si pocainta).
Citat:
Pe baza celor spuse clar mai sus concluzionez ca exista preoti care nu au har , adica , mai au atit de putin datorita nevredniciei vietii traite si necultivarii corespunzatoare a harului primit la hirotonie , incit acea doza mica mai este poate doar pt. a mai fi deosebiti de mireni.
|
Nu poti concluziona nimic pentru ca cele de mai sus sunt teologumene (sau mai rau) si nu argumente in acest sens.
Citat:
Mie mi s-au intimplat toate acestea pe care vi le povestesc, dar cind se face ou clocit , nu mai chem acel preot niciodata la sfestanie !
|
Deci, dupa tine barbatul nu poate fi "necurat" la modul la care sa strice cele sfintite, doar femeia (si inca printr-un proces biologic involuntar)?
Citat:
sticla in care se va lua aghiasma poate fi de plastic sau de sticla , dar daca este din PET atunci aceasta va fi de apaminerala din care s-a turnat in pahar si bauta astfel pina la golire . Nu se sufla in PET (ca sa indrepti sticla turtita) nu se ,,buzeaza" la gura , nu se pune mina pe gura sticlei , etc, Apa minerala este sterila , scrie pe produs aceasta.
|
Citat:
Aghiasma nu se strica de microbi in veci,
|
Atunci pentru ce anume toate precautiunile de mai sus?
Citat:
atunci cind se spurca accidental ele se curata , se spala si se stropesc cu aghiasma , daca nu putem renunta la ele ( daca in putina de varza cade un soarice sau un sobolan, ori sarpe; daca in cazanul de facut tuica la fel, daca in cazanul cu carne/garnita se intimpla la fel, daca in covata de framintat piine si cozonaci la fel, daca in fintina cade soarice, pisica atunci se evacueaza/goleste , se spala bine , se cloreaza si apoi se sfinteste cu o ierurgie speciala, dupa un mort care a zacut si care a avut probleme de hemoragii masive ori pierderi de scaun , ori varsaturi profuze se va curata toata casa dupa inmormintare si se va sfesti, s.a.m.d.) si astfel devin iarasi bune de folosit.
|
Fara suparare, dar astea sunt idei de la tara din urma cu un secol si, a unor oameni care nu pot face diferenta intre o problema de ordin medical si una de ordin spiritual.
Iti aduc aminte ca soarecele, sobolanul, sarpele - nu mai sunt considerate animale spurcate in NT.
Singura problema daca un soarece/sobolan intra in contact cu alimentele este de ordin medical, fiind purtatoare de virusi.
La fel, tot problema de ordin medical este si daca iti pica un animal intr-o fantana si moare acolo si mai sta si cateva zile la "macerat", poate sa fie si miel sau pasare, tot belea este.
Cu mortul la fel.
Confuziile astea vin dintr-un mediu si dintr-o perioada in care educatia medicala era f. defectiva iar aghiasma era printre putinele mijloace medicale la indemana.
Citat:
Feministele emancipate , enumerate ami sus si cite or mai fi inca, gresesc mult crezind si afirmind ca : Dumnezeu nu facut nimic spurcat, ca felul in care este femeia la estru este leul normal in care a lasat-o Dumnezeu si ca atare ea are voie astfel fiind sa faca coliva, muraturi ,s a umble cu cele sfinte si sa intre si in biserica ! Nimic mai gresit .
|
Eu nu sunt "femeie emancipata".
Menstruatia nu o fi poate normala in sensul "adamic" (adica.."evic" de fapt), sunt deschis la discutii vizavi de faptul daca aduce si o vina spirituala in momentul in care se produce, dar legatura cu
muraturile este chiar ridicola si cred ca arata tot mai mult ca aceste concepte sunt legate de confuzia de care aminteam mai sus (problema medicala/bacteriologica - problema spirituala)