View Single Post
Vechi 06.01.2013, 00:20:16
Daniel_Ortodox Daniel_Ortodox is offline
Banned

Data înregistrării: 02.01.2013
Locație: pămîntul omenirii căzute
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Daniel_Ortodox
Implicit

Doamne ajută.
Îmi cer iertare pentru că nu te-am înțeles, cu soră și frate. Despre dogma eretică a imaculatei concepții, am vorbit anterior. Spune unde nu ai înțeles, ce nu ai înțeles și cu multă bucurie îți voi mai explica. Dar parcă ai spus că nu ești dispus să înțelegi și să-ți recunoști greșelile. Totuși nădăjduiesc. Doar să citești cu inimă bună ce am scris acolo. Spre ajutor și întărire.

Ordinul cartusienilor, oricât de sărac ar trăi, nu sunt doar ei, mai sunt și ordinul benedictin sau alții că nu îi mai rețin așa bine. Ei, totuși și de-ar fi în vârful muntelui, cu iarbă uscată, sunt împreună, le este mai ușor, se mai îngrijesc unii pe alții, nu e ascetism, iubitul Domnului, nu e pustnicie.
Uite plecăm de la baza elementară:

ASCÉT, -Ă, s. m. și f. (Livr.) Pustnic, sihastru; fig. persoană care duce o viață austeră și retrasă. – Din fr. ascète. Sursa: DEX '98 (1998)
ASCÉT s. v. pustnic. Sursa: Sinonime (2002)
ASCÉT, -Ă i m. rel. 1) Călugăr care s-a retras într-un loc ferit de lume, petrecându-și viața în post și rugăciuni; sihastru; schimnic; pustnic. 2) fig. Persoană care duce o viață austeră și retrasă. /<fr. ascete Sursa: NODEX (2002)
ASCÉT s.m. și f. Sihastru, anahoret, pustnic. ♦ (Fig.) Om care își impune o viață austeră și retrasă. [< fr. ascète, lat. asceta, cf. gr. asketes – deprins, exercitat]. Sursa: DN (1986)
ASCÉT, -Ă s. m. f. 1. cel care practică ascetismul; pustnic. 2. (fig.) om care își impune o viață austeră și retrasă. (< fr. ascète) Sursa: MDN (2000)
ASCÉT, -Ă, asceți, -te, s. m. și f. Pustnic, sihastru; fig. persoană care își impune o viață aspră și retrasă. – Fr. ascète (< gr.). Sursa: DLRM (1958)
ascét - m. (vgr. asketés, exercitat: fr. ascète). Sihastru, pustnic. Fig. Om retras și cumpătat. – La Dos. aschitàc, (d. ngr. askitikós, ascetic, saŭ d. ngr. askítis cu sufixu -ac. V. schit). Sursa: Scriban (1939)

Cum să te fac să înțelegi altfel? Scrie și în dex, pe net, că ascet e pustnic, nu o grămadă de oameni, care vor să imite ascetismul, oricât s-ar chinui, nu sunt asceți, ci monahi. Romano-Catolici. Să-i mântuie Domnul și pe ei cumva. Eresul romano-catolic nu are ascetism, nu are asceți. Adică pustnici. Are doar monahism. Un fel. Adică mai multe soiuri. Adică monahism pervertit față de monahismul primar, autentic, pe care spre bucuria tuturor oamenilor, ortodocșii îl au. Înțelegi? E mură-n gură. Iartă-mi îndrăzneala.

Bucurii.

Last edited by Daniel_Ortodox; 06.01.2013 at 02:06:14.
Reply With Quote