Subiect: Postul negru
View Single Post
  #61  
Vechi 06.01.2013, 00:38:03
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit Beneficiile postului negru - partea a IV-a

Cetoză vs Cetoacidoză

Ocazional, unii medici se preocupă în legătură cu starea de cetoză indusă prin post. Există deseori o confuzie între cetoză și cetoacidoză. Cele două procese sunt oarecum similare însă au o natură de bază foarte diferită. Cetoacidoza are loc atunci cînd concentrațiile de cetone cresc foarte mult în sînge datorită unor stări fizice anormale. Cel mai des suferă de aceasta alcoolicii și cei cu diabet de tip I. POSTUL NU PROVOACĂ CETOACIDOZĂ. Cetoza are loc atunci cînd numărul corpilor cetonici din sînge ajunge peste limita considerată normală (0.2 mmol/l = milimoli/llitru), însă rămîn sub nivelele extrem de ridicate ce sunt asociate cu cetoacidoza. Cetoza e un aspect firesc integrat în funcționarea organismului; cetoacidoza, în schimb, nu. Organismul e dotat cu mecanisme biochimice normale menite a regla nivelul de cetoză, durata acesteia precum și procesul prin care aceasta are loc. Aceste mecanisme protectoare nu funcționează în cazul diabeticilor de tip I și al alcoolicilor.

Analiza compoziției sîngelui operată de rinichi în timpul filtrării acestuia joacă un rol important, fiind unul dintre aceste mecanisme de protecție. Cînd rinichii înregistrează nivele mari de acizi cetonici în sînge, aceștia excretă amoniac pentru a compensa dezechilibrul acizi-baze din organism și prevenind astfel cetoacidoza. Această reglare din partea rinichilor împiedică de asemenea organismul să piardă cantități mari de ioni de sodiu și potasiu în urină în timpul postului, cantități care de altfel în timpul cetoacidozei ar putea fi pierdute. Numai în a doua zi de post, înainte de trecerea completă la producerea de cetone, corpul excretă cantități semnificative de sodiu și potasiu în urină, această pierdere încetînd odată cu intratea completă în procesul de cetoză. Conservarea ionilor de sodiu și potasiu ajută la menținerea echilibrului electrolitic în timpul postului.

Cetoză versus Înfometare
Se face uneori o confuzie referitoare la diferența între înfometare și post. Ocazional, unii oameni confundă cetoza cu înfometarea. Ele sunt două lucruri foarte diferite.

Se pierde multă grăsime în timpul postului, e unul din motivele pentru care atît de mulți oameni aleg să postească din motive de sănătate. Grăsimea oferă 3, 500 de calorii per pound (1 pound/ o livră = 454 grame) fiind cea mai eficientă metodă de de stocare a energiei în organismul uman. Un gram de grăsime furnizează 9 calorii sub formă de energie, în comparație cu doar 4 furnizate de 1 gram de carbohidrați sau de proteine. E nevoie de mult exercițiu fizic pentru a scăpa de o livră de grăsime. Postul, în comparație cu exercițiul fizic, cheltuie grăsimea extrem de rapid convertind-o în cetone pe care apoi le folosește ca furnizori de energie. Se pierd în general 1-2 livre pe zi în timpul postului. Cu cît mai multă grăsime există în organism, cu atît mai multă va fi convertită.

Înfometarea, pe de altă parte, înseamnă utilizarea proteinelor din mușchi și organe drept combustibil. Acest lucru are loc numai după ce TOATE rezervele de grăsime împreună cu alte țesuturi aflate în exces - bacterii, viruși, tumori-fibrom, poluanți stocați, etc - au fost epuizate. Odată ce toate celelalte surse de combustibil au fost utilizate, organismul începe să-și folosească propriile sale proteine esențiale drept combustibil. Aceasta înseamnă înfometare. Majoritatea oamenilor, chiar și cei mai subțirei, au destule rezerve pentru a posti cel puțin 45 de zile, îngeneral mult mai mult, fără ca organismul lor să inceapă a folosi rezervele de proteine esențiale. Pe măsură ce postul cu apă progresează, nevoia de alimente scade aproape spre zero, apărînd din nou, brusc, în momentul în care organismul și-a folosit toate rezervele și e pe punctul de a recurge la proteine. Aceasta are loc undeva între 45 și 120 de zile, deși au fost ținute și posturi mai lungi de atît. Cei care au experimentat aceste lucruri spun că foamea imensă ce i-a cuprinsîn acele momente nu poate fi confundată cu nimic. Această foame e în general considerată a fi primul indicator al faptului că e timpul să întrerupi un post extrem de lung.

Odată ce organismul a intrat complet în cetoză, începe munca de autovindecare. Seria de boli care sunt influențate pozitiv de posturi lungi e remarcabilă.

Serul leptină, gena obezității și scăderea în greutate

Postul prelungit (mai lung de 3 zile – timpul cît îi ia cetozei să se manifeste în întregime) produce cîteva schimbări interesante în organism. Spre deosebire de curele de slăbire, în timpul postului organismul se reprofilează în întregime pe o sursă complet diferită de energie. Încetarea ingerării de carbohidrați și trecerea la cetone provoacă multe schimbări în funcționarea fiziologică, lucru ce nu se întîmplă niciodată în cazul dietelor. O schimbare importantă e faptul că termostatul alimentării e oprit o vreme pentru a fi repornit/ resetat la un nivel nou și inferior. După un post prelungit, corpul tinde să prefere grăsimi, pe care le oxidează rapid în loc să le acumuleze, iar în schimb nu-i mai plac carbohidrații, în special amidonul. Are loc în paralel și o scădere a toleranței la glucoză, ceea ce înseamnă că nu mai e nevoie de mult zahăr pentru a satisface o poftă. Rezultaul final e faptul că dorim mai puțină hrană, iar pierderea în greutate înregistrată în timpul postului tinde să se mențină.

Organismul va cere, în timp, ingerări sporite de alimente, însă aceast fapt necesită o perioadă mult mai îndelungată decît în cazul dietei. Schimbările asociate cu postul tind să dureze mai mult. Studii în care au fost implicate persoane obeze care au ținut posturi îndelungate arată că sunt necesari de la 2 la 7 ani pentru ca respectivele persoane să-și recapete greutatea inițială, și asta dacă nu fac nici o altă schimbare în ceea ce privește ambientul fizic, emoțional și spiritual care a dus în primă fază la îngrășarea lor. Postul pare să fie un fenomen necesar în mod regulat ca parte intergantă a unui stil de viață ales cu bună știință, și ar trebui practicat cel puțin odată pe an sau la doi ani. Din punct de vedere evolutiv, pare necesar să trecem prin perioade de post regulate pentru a ne menține sănătatea.

Pe măsură ce pierderea în greutate are loc, postul sporește în mod semnificativ sensibilitatea cu privire la ce fel de alimente sunt de dorit, sau necesare și care dintre ele conferă o senzație de bine organismului. Aceast fapt pare să aibă loc, în parte, datorită unei conștientizări sporite a percepțiilor organului vomeronazal ( OVN, este un organ auxiliar al simțului olfactiv care se găsește la multe animale. Numit și organul lui Jacobson ).
Toate mamiferele posedă acest organ; e localizat deasupra palatului (peretele superior al cavității bucale), în spatele nasului. Are o singură funcție: identificarea substanțelor pe care le ingerăm. Molecule din aerul pe care-l respirăm și din mîncare sunt izolate și trimise organului vomeronazal, unde sunt atașate receptorilor de acolo, care comunică direct cu creierul, fiind conectați în acea parte a creierului care se ocupă cu analiza moleculelor. Fiziologia și comportamentul se schimbă, uneori semnificativ, ca răspuns la informațiile primite. De exemplu, se știe că femeile care trăiesc împreună vor ajunge să aibă menstruația în aceeași perioadă a lunii. Un cercetător, intrigat de acest fenomen, a prelevat transpirația unui voluntar, a diluat-o în apă distilată în cantități de 1/1.000.000, și apoi a aplicat-o pe buza superioară a altor femei din respectivul oraș. În cîteva luni, toate aceste femei au început să aibă menstruația în acceași perioadă a lunii. Organismul a inițiat un răspuns fiziologic foarte specific, bazat numai pe stimularea primită din partea unei substanțe ce-a fost în prealabil diluată cu 1/1.000.000.

Devenim din ce în ce mai puțin sensibili la informația pe care creierul nostru o primește de la OVN. Însă după o perioadă de post organismul devine extrem de sensibil la tot ce transmite acest organ. Mirosurile încep să fie percepute tot mai puternic. Această sensibilitate sporită se extinde și asupra modului în care organismul răspunde la mîncare. Postul îți permite să dezvolți o nouă și mai bogată relaționare cu propriul organism; acesta va începe să-ți sugereze ce mîncăruri preferă, ce mîncăruri sunt bune și de ce fel de hrană are nevoie, toate acestea prin intermediul comunicării subtile existente între creier, OVN și capacitatea de conștientizare. În general, pentru o lungă perioadă, organismul tău va pofti rareori amidon, carne și zaharuri.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote