Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox
Personal nu voi spune nici unui patriarh sanctitatea ta-voastră. Și pentru că nu este dogmă, nu este nici schismă sau erezie. Iar dacă nu este dogmă și deci nu este erezie, nu îmi periclitez mântuirea.
|
Nu este schismă,
încă. Dar
așa începe schisma, prin
neascultare. Și prin părerea că
știm mai bine decât Biserica.
"Cine ascultă de voi, de Mine ascultă", a spus Cristos. Nu a spus în ce materie. Nu doar în materie dogmatică. Nici numărul de mătănii, nici ordinea rugăciunilor sau amplasarea icoanelor îîn biserică nu este dogmă.
Și atunci ce facem ? Vine preotul Daniel și spune: Măi, mie mi se pare că nu zice bine Sinodul despre mătănii, eu zic că trebuie altfel făcute, și ordinea rugăciunilor la Sfânta Liturghie parcă nu e tocmai bună, așa că le schimb eu, că doar nu e dogmă, nu-mi periclitez mântuirea.........
Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox
atâta vreme cât asta nu este cuvânt scripturistic, nu este învățătură apostolică, nu este învățătură ale Sfinților Părinți, nu este dogmă, nu ne ajută sau nu ne împiedică mântuirea, e bine.
|
Ba nu e bine. Ascultare de Biserică nu înseamnă doar ascultarea de Scriptură, de învățăturile apostolice, sau de Sfinții Părinți.
Ascultare de Biserică înseamnă în primul tând ascultare de Biserică, adică de ierarhia Bisericii, de
Biserica vie, de episcopul tău. Dacă episcopul tău îți va spune: Patriarhului Constantinopolului să i te adresezi cu "Sanctitatea Voastră", iar tu vei spune: "nu", acesta este un "nu" pe care i-L spui direct lui Hristos.